От Танак спечели в Чили, Toyota взимат титлата

Ott Tänak

Дуото на M-Sport Ford – От Танак и Мартин Ярвеоя, спечелиха тазгодишното издание на рали „Чили“, записвайки втора поредна победа в южноамериканското рали. Междувременно от Toyota Gazoo Racing взеха титлата при производителите само два кръга преди финала на сезона.

Танак зададе темпото още от първия ден на ралито и благодарение на изключително добрия подбор на гуми успя да завърши състезанието с аванс от 42,1 секунди.

Вчерашният неделен ден стартира без големи инциденти. Намиращите се зад естонеца, Темо Сунинен и Тиери Ньовил, бяха в изгодни позиции – 2-ро и 3-то място – за да попречат на Toyota Gazoo Racing да вземат титлата. Преди обедния сервиз Сунинен имаше аванс от 6,7 секунди пред Ньовил, като така двамата също се бореха и за второто място.

По време на второто минаване през СЕ „Лас Патагуас“, Темо Сунинен получи повреда в преден десен амортисьор и излетя извън трасето. За щастие, той и Мико Маркула останаха невредими, но всички шансове за добро представяне, както и за противодействие срещу японските им конкуренти, приключиха предварително.

На Toyota Gazoo Racing им бяха необходими само четири точки от пауър етапа, за да вземат титлата, и техните пилоти Кале Рованпера и Елфин Еванс ги осигуриха.

„Много съм горд от отбора, екипажите и работата, която свършихме през сезона“, коментира Яри-Мати Латвала. „Това е най-ранната титла на Toyota Gazoo Racing откакто участваме в световния рали шампионат, което показва, че правим нещата правилно.“

Проблемите на Темо Сунинен позволиха на Тиери Ньовил да завърши на второ място, следван от Елфин Еванс. Уелсецът успя да постигне възможно най-добрия резултат и запазва шансовете си за титлата. Разликата му спрямо Кале Рованпера е 31 точки в полза на младия финландец, и до края на сезона остават две асфалтови състезания.

Челната петица в рали „Чили“ се затваря с участието на Кале Рованпера, следван от Такамото Катцута.

Победителят в WRC2, Оливър Солберг, е шести пред Гас Грийнсмит и Сами Паяри.

В рали „Чили“ шампионската титла в WRC3 взе и Ропе Корхонен, който не участва състезанието, но неговия пряк съперник Диего Домингес отпадна, което предреши резултата.

Световният рали шампионат се завръща за последен път в Европа за най-новата си надпревара – рали „Централна Европа“, което ще се проведе в дните 26-29 октомври и ще се проведе на територията на три държави – Германия, Австрия и Чехия.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3322 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]