От Танак поема челото във Финландия

От Танак и Мартин Ярвеоя са лидерите след края на днешните сутрешни минавания от рали „Финландия“. Дуото на Hyundai Motorsport има аванс от 6,2 секунди пред Есапека Лапи и Яне Ферм. На трета позиция се намират Елфин Еванс и Скот Мартин на 11,1 секунди от лидерите.

Финландското гран при днес започна с щурм от страна на Танак, който спечели първата отсечка за деня и излезе начело в класирането възползвайки се максимално от своята стартова позиция. Плътно зад него обаче се нареди Лапи, който записа с 2,7 секунди по-слабо време показвайки, че има нужната скорост за да притиска своя съперник във всички етапи преди обедния сервиз.

Колата е бърза, но връзката пилот и автомобил не е много добра и не усещам какво правя – коментира Танак, който разкри, че не се чувства конфортно със своя i20 Rally1, но въпреки това записа две етапни победи . – Когато завивам вонала в спиранията колата не ми връща никаква информация, а това е проблем когато се опитвам да карам на ръба.“

Крейг Брийн и Пол Нейгъл се намират на четвърта позиция в генералното класиране изоставайки с 13,5 секунди от челото. Ирландеца имаше проблеми с разговорното по-рано, но въпреки това се намира в добра позиция за постигането на добри резултати. На 1,8 секунди зад дуото на M-Sport Ford се намират лидерите в шампионата Кале Ронвапера и Йоне Халтунен, които се оплакаха от липсата на сцепление породена от стартовата им позиция.

Челната шестица се затваря от Такамото Катцута, който се завъртя в първия етап за деня. На 8,4 секунди зад него се намира Тиери Ньовил, който също се оплаква от проблеми със сцеплението породени от стартовата му позиция.

Пиер-Люис Лубе, Яри Хутунен и Гас Грийнсмит затварят челната десетка. Техния съотборник Адриен Формо изпадна назад в класирането след като получи повреда в хидравликата на своята Puma Rally1, а по-рано трябваше да ремонтира носач, след удар с камък.

Най-драматично се разви днешния ден за Оливър Солберг. Младия норвежец се преобърна през таван няколко метра след старта тотализирайки своя Hyundai i20 N Rally1. За негово нещастие щетите по защитната клетка са тежки и той няма как да стартира отново.

Сутрешните минавания не бяха никак лесни и за организаторите на рали „Финландия“. Те бяха принудени да отменят второто минаване през отсечката Lankamaa поради неправилно позиционираната публика. Според хора следящи изкъсо историята на рали „Финландия“ това се случва за пръв път от 1986 година насам.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]