От Танак поема лидерството в Сардиния след инцидент за Есапека Лапи

От Танак и Мартин Ярвеоя са новите лидери в рали „Сардиния“, след като Есапека Лапи и Яне Ферм отпаднаха от надпреварата. Дуото на Toyota Gazoo Racing имаше малък аванс от 0,7 секунди след края на вчерашния ден, но за съжаление днес те отпаднаха още в първия етап за деня след удар в камък. Техния GR Yaris Rally1 остана буквално без задно ляво колело, което излезе заедно с амортисьора.

Трудно е да се приеме тази ситуация – коментира Лапи. – Наистина се чувствах, че не поехме никакви рискове в този етап. Може би трябваше да спирам по-малко време за този завой защото имаше камък който се удари в скарата под колата и ни изхвърли в страни.

Трябваше да не спирам толкова време за да може предницата на колата да се позиционира високо и най-вероятно щяхме да преминем без проблеми.

Отпадането на Лапи подпомогна От Танак, който достигна до днешния обеден сервиз с аванс от 30,9 секунди пред най-близкия си съперник Крейг Брийн. Пилота на Ford M-Sport се възползва от спуканата гума на своя съотборник Пиер-Люис Лубе, който изпадна на четвърто място зад Дани Сордо.

Испанския пилот на Hyundai Motorsport за в момента се намира на едва 10,3 секунди зад Крейг Брийн и определено ще се опита да притисне ирландеца в битката за второто място до края на днешния ден.

Адриен Формо и Кале Рованпера затварят челната шестица, следвани от Такамото Катцута на седма позиция. Гас Грийнсмит, новия лидер в RC2 Николай Грязин и Ян Соланс са осми, девети и десети в класирането.

В днешните съботни сутрешни минавания на рали „Сардиния“ имаше още един инцидент. Тиери Ньовил, който се намираше на осма позиция, се удари и превъртя през таван заедно със своя автомобил (виж видео). За щастие двамата с Мартейн Видаеге са невредими, но уви няма как да се надяват за добро класиране през този уикенд.

Следобедните минавания стартират от 14:38 ч. с първото минаване през отсечката между Койлуна и Лоеле.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3122 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]