От Танак повежда в Сардиния пред Есапека Лапи

Снимки: RedBullContentPool

От Танак и Мартин Ярвеоя са лидерите след сутрешните петъчни минавания на рали „Саридния“. Естонското дуо се изкачи на първата позиция в последния етап преди обедния сервиз повеждайки пред намиращите се на второ място Есапека Лапи и Яне Ферм с аванс от 3,7 секунди.

„Дадохме всичко от себе си – коментира От Танак. – Някои аспекти са трудни за менажиране, но даваме всичко от себе си. Нашия автомобил успя да напредне значително спрямо Португалия и ако успеем да го подготвим така както трябва да бъде, то той ще се превърне в много конкурентна кола.“

Есапека Лапи, който отново прави епизодично участие с цветовете на Toyota, започна своята атака още от самото начало на деня, като дори поведе в класирането за кратко след края на втория етап за деня. За съжаление обаче спукана гума при преминаването през третия етап Монте ди Ала е Будусо му попречи да повтори доброто си представяне позволявайки на Танак да излезе пред него.

Също толкова бърз бе и Елфин Еванс, който оглави класирането още след първия етап за деня. За нещастие на пилота на Toyota Gazoo Racing в следващия етап при едно от приземяванията той поврежда радиатора на своя Yaris Rally1. Малко по-късно в прехода след етапа японския тим обяви, че Еванс и Мартин отпадат от рали „Сардиния“. Така двамата великобританци записват своето трето отпадане за сезона.

Челната тройка се затваря от Пиер-Люис Лубе, който е едва на 5,2 секунди от битката за челото. Младия французин бе постоянен през цялото време въпреки малката грешка която направи на един от разклоните. Той също така се намира и пред съотборника си Крейг Брийн, който също пропусна един от разклоните. Разликата между двамата е от 1,2 секунди.

Двукратния победител в рали „Сардиния“ Дани Сордо изпитваше затруднения в това да намери правилните настройки на своя автомобил. При вторите минавания той направи значителен напредък и за сега се намира на пета позиция в генералното класиране на 4,5 секунди от Крейг Брийн и на 14,6 от битката в челото.

Пилота на Ford M-Sport Адриен Формо се намира на шеста позиция следван от Такамото Катцута. Зад тях се намира отварящия трасето Кале Рованпера, който пристина в сервизния парк с полвин задно крило на своя Yaris Rally1 след момент в СЕ4.

Най-големите губещи тази сутрин бяха Тиери Ньовил и Гас Грийнсмит. Ньовил получи повреда в задвижването на своя автомобил, докато Грийнсмит имаше затруднения да запали своята Puma Rally1 след изгасване.

При Rally2 автомобилите най-бърз е Андреас Микелсен с аванс от 4,8 секунди пред Йоан Росел. На трето място се намира Николай Грязин на 5,7 секунди зад Росел.

Следобедните минавания стартират от 16:18 ч. българско време с първото минаване през 14,63 километровия етап Осило – Тергу.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3122 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]