От Танак повежда в Португалия, след един наситен с екшън първи ден

От Танак и Мартин Ярвеоя са лидерите, след края на първия ден от рали „Португалия“. Те водят с аванс от едва 6 секунди пред Елфин Еванс и Скот Мартин. На трето място се намира Дани Сордо и новия му навигатор Борха Росада, като те изостават с 9 секунди зад лидерите в класирането.

Деня започна с етапна победа за От Танак, който заедно със своите съотборници Дани Сордо и Тиери Ньовил дадоха сериозен отпор на своите съперници от Toyota Gazoo Racing. В следващите два етапа начело в класирането излезе Дани Сордо, който записа сътоветно и две последователни етапни победи. Междувременно и двамата му съоборници се намираха изключително близо до испанеца.

Младия Кале Рованпера бе единствения пилот без автомобил на Hyundai, който успя да вземе етапна победа повреме на сутрешните минавания. Видимо и трита екипажа на Toyota не успяха да отговорят на темпото на своите съперници. Елфин Еванс се оплака на няколко пъти от своите гуми.

„Трудно е заради това, че твърдите гуми нямат сцепление, а меките правят колата нестабилна“, коментира на финала на SS4 Lousa 2 великобританецът.

В допълнение на проблема с правилната работа на гумите с Yaris WRC, Ожие и Еванс трябваше да се съобразяват и със стартовият си ред.

В следобедните минавания ситуацията не се промени. Трита екипажа с i20 WRC отново бяха недостижими, превръщайки борбата за първото място в изцяло вътрешноотборна битка оглавявана от Дани Сордо. SS7 Mortagua се оказа доста ключова отсечка в днешната битка. Именно тук Себастиен Ожие записа първата си етапна победа, а Дани Сордо изгуби своята лидерска позиция след като изгаси своя автомобил. Той трябваше да изпадне на трета позиция, но благодарение на доброто си каране неговото изоставане спрямо челото бе едва от 3 секунди, след проблемите му.

Тиери Ньовил също имаше проблем в SS7, който му коства шансовете за победа в Португалия. Белгиеца е имал прекалено оптимистична записка и при опит да коригира грешката в завоя, той се удари повреждайки окачването на своя Hyundai i20 WRC. В прехода той се опита да поправи автомобила, но малко по-късно от отборът му официално обявиха, че белгийското дуо отпада от надпреварата.

Проблемите на Сордо и Ньовил бяха повече от добре дошли за От Танак, който се възползва максимално от това. Естонецът пое челото в предпоследния етап от днешния ден, като в последния супер специален дори успя да увеличи авансът си на 6 секунди.

Елфин Еванс също успя да се добере до челната тройка, позиционирайки се в доста добра позиция за съботния най-дълъг ден от надпреварата. Въпреки това освен, че може да атакува челото ще му се наложи да се пази от Сордо, след като разликата между двамата е от едва 3 секунди.

На впечатляващото четвърто място днес завърши Такамото Катцута, който определено успя да намери правилният подход за днешните етапи от рали „Португалия“. Изоставането на японецът спрямо намиращият се пред него Дани Сордо е от едва 6,4 секунди. Челната петица се затваря от Себастиен Ожие, който за сега изостава с 24 секунди зад лидера.

Французина просто нямаше много възможност да блесне, с оглед стартовата си позиция и видимо трудната работа на Yaris WRC с гумите на Pirelli в по-бавното макадамово рали „Португалия“.

Кале Рованпера се намира на шеста позиция пред Гас Грийсмит, който спука гума, но въпреки това успя да запише едно трето най-добро време днес. Втория пилот на M-Sport Адриен Формо е осми, пред лидера в WRC2 Есапека Лапи.

Николай Грязин и Теемо Сунинен завършиха днешния ден на второ и трето място в WRC3, като и двамата има сериозни шансове да попречат на Лапи да вземе победата тук.

Лидер в WRC3 е Йоан Росел, следван от Каетан Каетанович на 3,5 секунди. Третото място е за Николас Сиамен, който изостава с 17,7 секунди зад лидера.

В събота е най-тежкия ден от рали „Португалия“ с цели 165 състезателни километра. Първата отсечка за деня стартира в 10:08 ч. българско време.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3170 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]