От Танак оглави рали Германия, Ожие се завъртя и изпадна надолу в класирането

От Танак и Мартин Ярвеоя си върнаха първата позиция от Андреас Микелсен/Андрес Аяегер след следобедните петъчни минавани, докато Себастиен Ожие/Жулиен Инграсия се завъртяха и изпаднаха в класирането на четвърта позиция зад своите съперници в борбата за титлата Тиери Ньовил/Николас Жилсул.

Прочети: Микелсен води след петъчните сутрешни минавания

Сериозни дъждове по време на обедният сервиз принудиха екипажите да заложат за пръв път изцяло на гуми за мокри условия, като дори им лепнаха прякора „мусонките“.

Пилотът на М-Спорт От Танак, заложи на микс от меки и за мокро гуми, което се оказа най-правилната стратегия взимайки етапните победи в Grafschaft и Mittelmosel, като дори в Mittelmosel Танак направи и грешка (виж снимките от момента по-долу). Така естонецът завърши деня на първо място и с аванс от 5.7 секунди спрямо Андреас Микелсен, който заложи изцяло на гуми за мокро.

„Деня бе доста труден, особено вторите минавания бяха доста екстремни – коментира От Танак. – Всички ми казаха в сервизния парк, че съм бил много смел за да направя този избор на гуми, но в крайна сметка бях уверен в себе си и в моят избор, който се оказа най-правилния.

„Има още доста километри до края на ралито, а както знаем от миналите издания всичко може да се случи по отсечките около Баумхолдер.“

Себастиен Ожие заложи на изцяло меката смес на сликовете на Мишлен, което бе на път да го доближи до битката в челото, но завъртане в супер специалният етап (второто му за деня в тази отсечка) го изпрати на четвърта позиция с 20 секунди изоставане от лидерите и на 2.4 секунди зад Тиери Ньовил.

„Денят ни не завърши много добре. Направихме грешният избор на гуми, но поне избрахме същите гуми каквито и Тиери, като успяхме да извадим максимума от тях – обяснява Ожие. – За съжаление обаче се завъртях в калта на последният етап за деня изгубвайки цели 20 секунди, което означава че, цялата свършена работа през деня бе напразно.“

Пилота на Хюндай – Тиери Ньовил, излезе на пето място в класирането, след като Яри-Мати Латвала имаше проблеми с двигателя преди обедният сервиз. В следобедните минавания Ньовил успя да вземе четвъртата позиция от Елфин Еванс, а грешката на Ожие го изпрати на третото място и на почти половин минута от От Танак.

Еванс бе в очакване да изгуби петата си позиция, след като Есапека Лапи бе доста близо до него, но за съжаление победителят от рали „Финландия“ се удари в етапът Grafschaft. Така Юхо Ханинен е водещият пилот на Тойота със своята шеста позиция пред Крейг Брийн.

Проблемите с двигателя на Латвала му струваха почти минута и половина, но след като механиците отстраниха проблема той завърши деня на осма позиция пред един пилот без увереност в лицето на Хейдън Падън.

Лидерът в WRC2 Ян Копецки затваря челната десетка. На второ място в WRC2 е Понтус Тидеман с изоставане от 5.8 секунди, докато Ерик Камили е трети на 19.6 секунди зад Копецки. Тимо Сунинен е на четвърта позиция следван от Мариян Гребел.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]