От Танак на крачка от победата в рали Чили

От Танак и Мартин Ярвеоя завършиха съботния ден от рали „Чили“ с аванс от 58,3 минути пред Темо Сунинен и Мико Маркула, докато на трето място се намират Тиери Ньовил и Мартейн Видаеге.

Съботния маршрут от рали „Чили“ бе най-дългия от целия уикенд, а настилката доста по-абразивна от петъчните етапи. Голяма част от състезателите обаче заложиха на меката смес на гумите на Pirelli, докато От Танак реши да заложи на твърдата смес. Това решение на естонеца се оказа много ключово и към момента предреши битката за първото място.

Сунинен, Еванс и Рованпера изгубиха значително време спрямо Танак, който само за три етапа успя да увеличи аванса си от 4,2 секунди на 47,8 преди обедния сервиз.

Опазването на гумите продължи да бъде огромен фактор и в следобедните етапи, но Танак и Ярвеоя трябваше просто да менажират темпото си. В края на деня те успяха да изградят аванс 58,3 секунди, като е напълно възможно да запиша своята втора победа в рали „Чили“.

„Деня бе изключително добър за нас – коментира Танак. – Всичко работи в наша полза и в етапите в които не се справяхме добре успяхме да извадим максимума. Нищо не е свършило, утре продължаваме в същия дух.“

Тиери Ньовил, който се намира на трето място, започна деня със спукана гума, но по-късно успя да изпревари Елфин Еванс, като така към момента Hyundai Motorsport си подсигуряват второ и трето място. С този резултат за корейския тим те ще попречат на Toyota Gazoo Racing да вземат титлата при конструкторите още през този уикенд.

Подобна е ситуацията и с битката за титлата при пилотите. Кале Рованпера се намира на пета позиция с изоставане от 39,3 секунди пред Елфин Еванс. Уелсецът трябва да завърши минимум на осмо място за да запази шансовете си за атака на титлата и към момента планът му работи.

Такамото Катцута също имаше проблеми с гумите вчера, но в крайна сметка остана на шестата позиция в генералното класиране. Зад него се намира лидера в WRC2 Оливър Соблерг, който заедно с Гас Грийнсмит прескочиха Сами Паяри в последния етап за деня. Финландеца имаше проблеми с износването на гумите в последния етап за деня, което позволи на неговите съотборници от Toksport WRT да го изпреварят.

Неделния маршрут на рали „Чили“ е съставен от два специални етапа. „Лас Патагуас“ стартира в 14:07 ч., следван от „Ел Понен“. Следобед екипажите ще преминат за втори път по тях, като „Ел Понен“ ще бъде и паур етапа, който ще стартира в 19:15 часа българско време.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3298 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]