От Танак най-бърз в шейкдаунa на рали Монте Карло 2024

От Танак и Мартин Ярвеоя направиха добър старт на сезон 2024, след като спечелиха тазгодишния шейкдаун на рали „Монте Карло“. Зад тях се наредиха Елфин Еванс / Скот Мартин и Тиери Ньовил / Мартейн Видаеге.

Условията на 3,2-километровия шейкдаун бяха сложни, предимно поради многото кал, изхвърлен върху идеалната линия след всяко минаване на екипажите по трасето. Това автоматично означава, че подобряването на времената на по-голямата част от екипажите ще се превърне в почти невъзможна задача. Именно поради тази причина Танак записа най-доброто си време още в първото минаване.

„Едновременно съм развълнуван и нервен в старта на сезона. Отново съм зад волана на нова кола, което прави нашата работа предизвикателна. Дори и да сме се състезавали тук в миналото, има много неясноти и трябва да се опитаме да извадим максимума от всичко“, коментира От Танак след края на първото си минаване.

Вторият Елфин Еванс изостана с едва 0,1 секунди. Пилот номер едно на Toyota Gazoo Racing разкри, че има още какво да се желае относно настройките на своя автомобил.

„Хубаво е да се върнем зад волана. Като цяло обаче не винаги съм доволен. Нямаме много сцепление“, посочи Еванс.

Тиери Ньовил изостана с 0,8 секунди спрямо своя съотборник От Танак, докато най-титулованият пилот в рали „Монте Карло“, Себастиен Ожие, изостана с още 0,2 секунди от темпото на лидера.

Челната шесторка се затвори от Такамото Катцута и Андреас Микелсен, които са следвани от Грегоар Мунстер и Адриен Формо. Френският пилот на Ford M-Sport се оплака от проблеми с диференциала на своята Puma Rally1 след първото си минаване.

В WRC2 най-бърз беше Николай Грязин, който стартира в рали „Монте Карло“ с българското знаме на вратата си. Руснакът с български паспорт победи своя съотборник в Citroen Racing, Йоан Росел, с половин секунда, като на финала разкри, че очаква с нетърпение да стартира в надпреварата.

Рали „Монте Карло“ 2024 официално стартира тази вечер от 21:35 часа с 21-километровия етап Thoard / Saint-Geniez. Етапът може да се гледа на живо по българската телевизия Max Sport 3.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3300 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]