От Танак и Есапека Лапи в разгорещена битка за победата в рали Финландия

Снимки: RedBull Content Pool

От Танак и Мартин Ярвеоя продължават да са лидерите в рали „Финландия“ въпреки сериозната атака от страна на Есапека Лапи и Яне Ферм. Разликата между двата екипажа, след края на днешния ден е от минималните 3,8 секунди.

Въпреки затрудненията с работата на своя автомобил Танак успешно успя да поеме челото в класирането ще от първата отсечка за деня. Това обаче е за сметка на поемането на доста по-голям риск за естонеца, който се е примирил за сега с възможностите на i20 N Rally1. Единствено Есапека Лапи бе достатъчно бърз днес, че да притесни световния рали шампион за 2019-та.

Определено ралито се развива по-добре от колкото очаквахме – коментира Танак. – Със сигурност не очаквахме, че ще се намираме в битката за победата. Затова да се намираме в края на днешния ден на тази позиция определено е нещо позитивно.

Другите момчета се събудиха доста късно, но по всичко изглежда, че от Toyota започват да се позиционират там където са. Ще видим утре какво ще се случи. Атмосферните условия най-вероятно ще се променят.“

Намиращият се на трето място Елфин Еванс така и не успя да притисне намиращите се в челото пилоти. Той пристигна в последния сервиз за деня с изоставане от 15,5 секунди зад Есапека Лапи. Да притиска челото обаче няма да бъде основната задача на великобританеца. На едва 1,7 секунди зад него се намира Кале Рованпера.

21 годишният водач в шампионата днес бе в ролята на чистач. Това определено повлия на темпото му през целия момент, но въпреки това финландеца изостава с 21 секунди зад челото. Утре стартовата позиция на Кале ще му позволи да атакува допринасяйки за един изключително интересен съботен ден.

Напълно очаквано Крейг Брийн е най-бързия пилот на Ford M-Sport. Ирландеца затваря челната петица без никаква възможност за сега за по-добро класиране с оглед темпото на пилотите пред него.

Такамото Катцута и недоволния от своя автомобил Тиери Ньовил затварят челната седмица. Пиер-Люис Лубе, Гас Грийнсмият са осми и девети пред лидера в WRC2 Темо Сунинен, който има аванс от 19,4 секунди пред Емил Линдхолм. На трето място в WRC2 се намира Мико Хейкила на 0,3 секунди зад Линдхол.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3251 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]