От Танак все по-близо до победата във Финландия

От Танак и Мартин Ярвеоя са на крачка от победата в рали „Финландия“, след като завършиха днешния предпоследен ден на първата позиция. Дуото на Hyundai Motorsport успя да се опази от атаките на екипажите на Toyota Gazoo Racing завършвайки днешните 150 състезателни километра с аванс от 8,4 секунди пред Кале Рованпера и Йоне Халтунен.

В следобедните минавания дъжда започна да намалява и условията започнаха да изсъхват. Това доведе до по-голяма увереност в Танак, който записа една етапна победа в следобедните минавания.

Още е малко изненадващо къде се намираме в класирането към момента, но като цяло деня се разви добре за нас с оглед условията – коментира Танак. – Ние мислихме, че ще изгубим доста повече време, но се оказва, че се движим добре.“

Другите етапни победи бяха изцяло доминирани от Кале Рованпера, който буквално летеше през целия ден. Младия финландец буквално издуха своите съотборници завършвайки днешния ден с аванс от 26,8 секунди пред Есапека Лапи.

Изгубихме значително време вчера, но днес се опитваме да наваксаме. Не е лесна задача защото разликите са малки, въпреки това за сега се очаква да вземем добри точки стига да стигнем до финала„, разясни Рованпера.

За съжаление за Лапи той нямаше как да отговори подобаващо на Рованпера, след като камък изхвърлен от неговия автомобил се удари в дърво и се върна право в челното стъкло на финладеца. Така той трябваше да кара със спукано стъкло, което му пречеше на видимостта.

Намиращият се на четвърто място в класирането Елфин Еванс също имаше проблеми. При едно от приземяванията в предпоследната отсечка за деня окачването на неговия GR Yaris Rally1 не издържа и се сгъна. Благодарение на няколко гаечни ключа и миши опашки двамата със Скот Мартин успяха да оправят окачването и да стигнат до сервизния парк. Те изгубиха над минута което позволи на Тиери Ньовил и Мартейн Видаеге да се доближат до тях. Въпреки това белгийското дуо няма как да притесни великобританците, след като разликата между двата екипажа е от 44,5 секунди.

Такамото Катцута продължи със своята серия от завъртания завършвайки на шеста позиция пред Гас Грийнсмит и Пиер-Люис Лубе.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3251 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]