От Танак води в Рали Чили след драматичен петъчен ден

От Танак и Мартин Ярвеоя са лидерите в Рали „Чили“ след завършването на първия ден от състезанието. Дуото на M-Sport има аванс от 4,2 секунди пред Темо Сунинен и Мико Маркула, докато трети са Елфин Еванс и Скот Мартин с изоставане от 12,7 секунди.

Петъчния ден започна с атака от страна на От Танак, който зададе темпото в първия 19,77 километров специален етап „Пулпериа“. В следващия етап „Рере“ естонеца не успя да запише етапната победа, след като двамата с Мартин Ярвеоя имаха тежко приземяване след един от скок.

„Има опасен скок в началото на етапа. Не съм сигурен за Мартин, след като имахме тежко кацане. Изгубихме хибридната система и други неща“, коментира Танак след етапа, припомняйки и един завъртане.

Това позволи на Елфин Еванс и Темо Сунинен да изместят Танак от първата позиция, но с разлика от едва 1,8 секунди.

В последния етап преди обедния сервиз Еванс записа втора поредна етапна победа увеличавайки аванса си пред Сунинен на 2,6 секунди. Танак от своя страна успя да остане на третото място на едва 0,1 секунди зад финалдския си съперник въпреки липсата на хибридна система и повредата в един от амортисьорите на своята Puma Rally1.

Следобедните минавания също се развиха по доста интересен начин. Танак реши да рискува и да заложи на меката смес на гумите на Pirelli за разлика от лидерите в класирането.

При второто минаване през „Пулперия“ Елфин Еванс записа едва пето време, като така изпадна на третото място в генералното класиране. Междувременно Тему Сунинен взе етапната победа и първата позиция, като заедно с това увеличи аванса си спрямо От Танак на 3,8 секунди.

В следващите два последни етапа за деня стратегията с гумите на Танак успя да се изплати. Естонеца спечели и двете отсечки завършвайки деня с аванс от 4,2 секунди.

„Първия и последния следобедни етапи бяха екстремно тежки – коментира Танак, който през този сезон има едва една победа. – Макадамът е с много твърда основа и колата не успява да бъде стабилна. Като цяло обаче деня ни мина добре и без големи драми.“

Елфин Еванс, който е на второ място, изостава с 33 точки в битката за титлата спрямо Кале Рованпера. Уелсецът трябва да завърши поне на осмо място, за да запази математическите си шансове до края на сезона, и засега планът му се изпълнява. Неговият съотборник, Рованпера, отново играе ролята на чистач в този уикенд. Младият финландец успя да се изкачи в челната четворка, но завъртането му в последния етап за деня го измести на петото място зад Тиери Ньовил.

Петъчния ден премина със смесени чувства за Hyundai Motorsport. Есапека Лапи направи един изключително тежък инцидент.

„Просто започнах спирането прекалено късно и това е края на историята. Когато спираш късно нямаш никаква възможност да отвориш допълнително завоя, а и аз исках да съм максимално вътре в него поради бетонните плоскости. Като цяло имах чувството, че спирам прекалено рано по завоите и реших да скася дистанциите и прекалих“, коментира инцидента Есапека Лапи.

От друга страна Темо Сунинен прави изключително каране. Финландеца, който се качва едва за втори път през сезона зад волана на i20 N Rally1 и без възможност да тества автомобила преди старта в Чили се намира в битката за първото място.

Челната шестица след първия ден от рали „Чили“ се затваря от Такамото Катцута / Арън Джонсън и дебютантите зад волана на Puma Rally1 Грегор Мунстер / Лука Люис.

Деня на Мунстер премина по изключително интересен начин. Неговия навигатор Лука забрави записките си в хотела и се наложи да диктува от телефона си случващото се по трасето.

Сами Паяри е лидера в WRC2 с аванс от 13,3 секунди пред Оливър Солберг, докато Николай Грязин е трети на почти минута зад Паяри.

Днес на участниците в рали „Чили“ им предстои най-дългия ден от състезателния уикенд. Деня стартира от 13:57 ч. с СЕ „Чивилинго“, който е следван от добре познатия етап „Рио Лиа“. Третия етап е „Мариа де лас Крусес“, който завършва с гледка към Тихия океан. За следобедните минавания екипажите ще преминат за втори път през тях, като така общата състезателна дължина на днешния съботен ден е от 154 километра.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3277 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]