От Танак води в Нова Зеландия с аванс от 0,2 секунди, след проблеми за Себастиен Ожие

От Танак и Мартин Ярвеоя са лидерите в рали „Нова Зеландия“ изкачвайки се на първата позиция в последния етап за деня, след като временните лидери Себастиен Ожие и Бенджамин Вейлас изитваха затруднения при преминаването си поради липсата на задния спойлер на техния автомобил.

Въпреки дъжда и ниските температури след 158,56 състезателни километра едва 7,2 секунди е разликата между първите четири екипажа в генералното класиране на рали „Нова Зеландия“.

От Танак, който бе лидер в първата отсечка от ралито не успя да запази своето място в сутрешните минавания. До обед естонеца се намираше на трета позиция, като един от проблемите му бе изсъхналата макадамова настилка, която той трябва да изчиства за своите съперници предвид това, че стартира втори по трасето.

За последните два етапа дъжда се завърна затруднявайки отново стартиращите от задни позиции. Себастиен Ожие допусна грешка удряйки дърво със задния спойлер на своя GR Yaris Rally1. Крилото на автомобила на французина излетя и до края на деня той трябваше да кара с изключително нестабилна машина.

Танак успя да се възползва от това и веднага атакува в последния етап прескачайки едновременно Еванс и Ожие, повеждайки в генералното класиране с аванс от едва 0,2 секунди.

Дъжда превърна първата стартова позиция в такава с огромно предимство. Въпреки, че не води в класирането Кале Рованпера се намира близо до челото, като изоставането му спрямо Танак е от 7,2 секунди.

Гас Грийнсмит затваря челната петица с изоставане от 36,6 секунди за Рованпера. Великобританеца се оплака от голямо износване на гумите, но въпреки това е доволен от това как се развива денят му най-вече поради това, че той записа първата си етапна победа на макадам в SS2 Whaanga Coast.

Според голяма част от наблюдаващите на място рали „Нова Зеландия“ смятат, че Puma Rally1 е най-добрия автомобил за това състезание. За съжаление обаче за пореден път пилот номер едно на Ford M-Sport Крейг Брийн допусна грешка излитайки от трасето в същия завой в който през 2002 година Колин Макрей излита от пътя.

Намиращият се на шестата позиция Тиери Ньовил определено не е доволе от това как се разви първия ден от рали „Нова Зеландия“. Белгиеца се завъртя на два пъти, но в последствие да направи промени по окачването на своя автомобил и вече е в режим на догонване на своите съперници.

Оливър Солберг и Такамото Катцута са осми и девети пред лидера в WRC2 Хедън Падън. Както и се очакваше кивито бе изключително бърз в домашното си рали, като до края на деня той има аванс от над минута пред втория Каетан Каетанович. На трето място се намира Шейн вн Гисберген.

Съботния ден от рали „Нова Зеландия“ изпраща екипажите на север от центъра на ралито в Оукланд. Те ще преминат два пъти през Kaipara Hills (15,83 км), Puhoi (22,50 км) и Komokoriki (5,81 км). Първата отсечка започва тази вечер от 22:08 ч. и ще бъде предавана на живо по телевизия Max Sport 1.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3251 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]