От Полша искат да се върнат отново в шампионата

Шефът на сигурността на рали „Полша“ Ярослав Новорол заяви, че човешка грешка е причината рали „Полша“ да изгуби своят статут на кръг от световният рали шампионат. Заедно с това той заяви че, неговият екип работи усилено за да се върнат отново.

Базираното в Миколайки рали бе заменено от рали „Турция“ в календара на WRC за сезон 2018, поради проблеми със сигурността. По принцип от ФИА си затваряха очите за някой проблеми или пишеха предписания и предупреждения, докато през тази година пожарен автомобил не излезе на трасето срещу състезателните автомобили.

„Като организатори на това рали ние поемаме пълната отговорност за този инцидент, който доведе до негативна оценка – заявява Новорол. – Първоизточникът на тези инциденти е човешка грешка, а не заради нашата лична небрежност.

„Ние определено няма да се предадем и работим за да се върнем към WRC елита в следващите сезони. Започнахме върху разработването на нова концепция за сигурност с помощта на новия департамент по сигурността на ФИА.“

От друга страна шефът на промоутъра на WRC Оливиер Циесла заяви че, статута на рали „Турция“ е от изключителна важност заради пазарният си сегмент на автомобили.

„През 2016 е отчетен рекорден брой продажби от почти един милион нови автомобила и затова има сериозен интерес от това състезание да се случи- обяснява Циесла. – Доволен съм, че завръщането на Турция е подкрепено напълно от всеки един от производителите участващи в шампионата.“