От Кухнята на рали Германия: Хюндай Моторспорт

Рали Корсика, Рали,

Въпреки че, Хюндай е корейска марка рали „Германия“ може да се счита за домашното рали на отбора. Причината е, че моторспорт подразделението им е се намира в Алзенау, Германия.

Като цяло отборът се намира в доста благоприятна позиция за това рали, което донякъде се дължи и на самият Тиери Ньовил, който води в шампионата при пилотите с еднакъв брой точки със Себастиен Ожие.

Испанският асфалтов ас Дани Сордо се намира на пета позиция в шампионата, докато Хейдън Падън за съжаление е девети. С оглед броят на оставащите кръгове Ньовил се намира в доста добра позиция за да атакува титлата.

Самото рали „Германия“ е базирано около езерото Боталсе на около два часа път от щаба на Хюндай. В последният асфалтов кръг на рали „Корсика“ Ньовил записа своята първа победа през сезона. В допълнение рали „Германия“ е първото рали в което корейският тим записа своята първа победа през 2014, отново благодарение на Ньовил. От тогава на сам двамата със Сордо винаги са завършвали на подиума.

Рали „Финландия“ не мина никак добре за отборът на Хюндай, след като Ньовил завърши на шеста позиция, Сордо на девета а Падън отпадна.

Немското рали е част от календара на WRC от 2002 година, като и до ден днешен е запазило своята уникална идентичност с множеството различни асфалтови настилки преминаващи през легендарните лозя и през добре познатият тренировъчен танков полигон изпълнен с доста сериозните хилкенщайн.

През тази година центъра на ралито е на 100 километра южно от Трир в град Сарбукен, а сервизният парк е преместен в Босталсе.

И трита екипажа направиха доста активни тестове. Всеки един от тях прекара по два дни по трасетата на Баумхолдер, следвани от още четири дни в началото на август около тесните и скоростни отсечки в лозята.

„ Германия е едно от най-важните ралита през сезона за Хюндай – коментира Мишел Нандан. – Това е шанс да пренесем екшъна от WRC до всеки един човек работещ в заводът ни в Алзенау. Връщаме се отново на асфалт след едно дълго, но позитивно отсъствие към макадам.

„Имахме тежък уикенд във Финландия, но сме уверени да си върнем формата в Германия, мястото в което записахме нашата първа победа през 2014 и двойният ни подиум през миналата година.

„Това обаче не означава, че автоматично ще имаме възможността да повторим напълно представянето си, но определено това ще е нашата цел.“

Германският кръг ще бъде първото асфалтово състезание за новото дуо на Хейдън Падън и новият му навигатор Себастиан Маршал, които се качила на подиума в Полша.

„Германия е едно уникално рали, комбинирайки три ралита в едно – разясни Падън. – Имаме лозя, отворени за нормален трафик пътища и военната секция Баумхолдер, като всичко заедно е едно доста сериозно предизвикателство. Ние ще използваме това рали за да се развием като екип и да изградим по-добра увереност и скорост на асфалт.“

Междувременно Тиери Ньовил също даде своят коментар за предстоящото рали: „ Германия обикновено е добро рали за нас. Имаме голям опит и добри спомени от там, особено нашата първа победа с Хюндай през 2014. В тазгодишното издание ние стартираме, като лидери в шампионата, което е нещо ново, но очаквам с нетърпение да отваряме трасетата.

„Надявам се да се представим добре и да увеличим разликата ни в шампионата. Знаем, че ще е трудно, но знаем че можем да се борим за победа.“

„Ще бъде забавно да подкараме на асфалт нашият Хюндай i20 Coupe WRC, след дълга макадамова пауза. Имахме възходи и падежи в последните състезания, затова ние ще се целим в изграждането на постоянство и конкурентни резултати в предстоящите кръгове.

„Рали „Германия“ е хубаво състезание с някой трудни трасета. Доста широките нови автомобили ще са голяма предизвикателство за нас в тези тесни етапи, най-вече в тези в лозята.“

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]