От кухнята на рали Германия: М-Спорт

Това е първия материал от нашата нова рубрика „от кухнята“. Тази рубрика има за цел да ви запознае с подготовката и стратегията на всеки един отбор от WRC за предстоящото състезание. В този случай сме на вълна рали „Германия“ едно от най-тежките асфалтови ралита щом се отнася до нива на сцепление и сложност.

Днес ще вдигнем завесите на М-Спорт, които прекараха цели шест дни през миналата седмица в подготовка за рали „Германия“.  Елфин Еванс тества в сряда, От Танак в четвъртък а Ожие в петък, като и тримата седнаха зад едно и също шаси с разцветките на Ожие.

Себастиен Ожие за поредна година тества по военните пътища на Баумхолдер в събота а Танак го последва в неделя. Германецът Армин Крамер, също направи тест зад волана на новата Фиеста вчера. Повече за теста на Крамер можете да прочетете от тук.

За германският кръг от шампионата Ожие ще получи още едно ново шаси, което е трето на брой за французина от началото на сезона. Ожие е печелил три пъти рали „Германия“, като това го превръща в един от малкото хора, които знаят какво е нужно за да победиш в това рали.

От Танак спечели в клас S-WRC през 2011 зад волана на Фиеста S2000, докато Еванс спечели в WRC Academy през 2012 зад волана на Фиеста R2. Германското рали е и първото в което Еванс записва етапна победа през 2014 през дебютният си сезон зад волана на WRC автомобил.

„През годините рали „Германия“ не е било никак мило към нас, но през тази година имаме сериозни шансове да направим каквото трябва – заяви Малкълм Уилсън. – И тримата ни пилоти са успявали на това  рали през годините и ние се чувстваме уверени, че разполагаме с правилният асфалтов пакет. По време на тестовете работихме доста сериозно в тази насока. Конкуренцията ще е много жестока и битката ще е сериозна.“

Себастиен Ожие в Баумхолдер, снимка Патрик Мор

Ето какво заяви и Себастиен Ожие за предстоящото рали „Германия“ : Всяка година очаквам с нетърпение рали „Германия“, а през тази година ще е още по-интересно заради сериозната битка в шампионата. Разбира се, ние се целим да постигнем най-добрия резултат и да сме в добра позиция в шампионата.

„Ралито е трудно и е изключително важно да намериш правилните настройки на окачването. Ако е мокро нещата стават още по-сложни а грешките трудно простими. Много е важно да работим в синхрон с опознавателният ни  екипаж. През тази година имаме и няколко нови етапа, които допълнително ще направят нещата още по-интересни.“

От Танак в Баумхолдер, снимка Патрик Мор

От Танак бе малко по-колеблив в коментарът си:  „ Бързите макадамови ралита може и да са ми любими, но очаквам с нетърпение следващото асфалтово рали. Имайки в предвид темпото ни в Монте Карло и Корсика ще бъде интересно да видим, какво можем да направим и няма как да не се целим в добър резултат. Това определено е едно от любимите ми асфалтови състезания. Всеки етап е различен и определено е един сериозен тест за това колко бързо можеш да се адаптираш към условията.

„Времето в този регион може също може да се окаже сериозен фактор. Ключов и е моментът с настройките на окачването.“

„Рали „Германия“ е едно от любимите ми ралита – коментира Елфин Еванс. – Трудно е, но това е може би причината за да го харесвам. Има множество различни настилки и характеристики на етапите, като всичко е до това да намериш правилният ритъм и настройки на окачването.

„На истина трябва да си много фокусиран в това което правиш. Едно мокро рали може да направи нещата много интересни и да уеднакви силите. След добрият ни резултат във Финландия очаквам с нетърпение този уикенд с надеждата да продължим в същият дух.“

 

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]