Отменят рали Естония поради голямата такса искана от местната федерация

Само няколко часа, след като написахме нашият материал по темата за увеличаването на таксата за организирането на рали „Естония“ от местната федерация, на уебстраницата на състезанието излезе и официално съобщение по темата.

В него, директорът на надпреварата Урмо Ава обявява отменянето на състезанието поради неуспех в преговорите с автомобилната федерация на Естония за намаляване на таксата, която от тази година е увеличена с цели 5 000%.

През 2019-та за пръв път в историята на световния рали шампионат бе организирана промоционална надпревара по макадамовите етапи на най-важното рали за скандинавската държава. Благодарение на усилията на организатори и промоутъра на WRC над 50 хиляди души присъстваха по трасетата, а благодарение на телевизонното отразяване, почти 80 милиона зрители са гледали надпреварата. Цифри, които са изключително трудно постижими.

Именно благодарение на този успех от правителството на Естония гарантираха, че ще инвестират в състезанието за следващите 3 години, след като е допринесло с милиони евро за местната икономика в едва първата си година.

За съжаление обаче от местната федерация решиха от 2019-та да изискат такса за организиране на състезанието от 100 хиляди евро, вместо до сегашните 2 хиляди евро. Което е една доста сериозна промяна в политиката на федерацията.

„Тази промяна сигнализира доста ясно промяната на стратегията на UEA (автомобилна федерация на Естония) – коментира Урмо Арва в официалното съобщение поместено в страницата на ралито. – С това си решение от UEA не желае да си партнира с организаторите на рали „Естония“ и гръмко заявявайки публично, че успехат зад състезанието е благодарение на самите тях.

„Наши представители водиха преговори цели три месеца с UEA, като за съжаление от федерацията не промениха своята позиция. Като директор на рали „Естония“ съм убеден, че ако нямаме разбирателство помежду си за нас е невъзможно да организираме състезанието.

„Затова за наше огромно съжаление, ще бъдем принудени да се откажем от провеждането на рали „Естония“.“

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3322 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]