Отборът на Екстрьом в World RX продава колите си, има вероятност да излезе от шампионата

На подкрепеният от Ауди шампионски отбор на Матиас Екстрьом EKS World Rallycross Team му предстои едно несигурно бъдеще, като дори има вероятност да не ги видим през следващият сезон.

Самият отбор е сформиран през 2014, като през миналата година взе титлите при пилотите и отборите в World RX шампионата. През 2017 Екстрьом спечели първите три кръга от шампионата, но въпреки това изгуби всички шансове да повтори миналогодишният си успех.

Още през миналата година Екстрьом призна, че отборът няма как да съществува без заводската подкрепа на Ауди. Такава подкрепа той все пак получи за този сезон, но с оглед развитието на шампионата има вероятност немският производител да не продължи своите отношения с пилотът от DTM в World RX начинанието му.

„С удоволствие бих продължил, но не знам дали ще се случи – заявява Екстрьом в отговор на въпроса, дали ще продължи да съществува отборът му през 2018. – Като пилот с удоволствие бих продължил да се състезавам в рали крос дисциплината.

„ Ако отговарям като пилот мога да видя развитието на моята кариера в DTM, която вероятно ще приключи през 2018. С удоволствие бих се състезавал в рали крос шампионата за още няколко години.

„Но от отборна гледна точка нещата стоят по друг начин. Не знам дали ще разполагаме с нужното за да продължим да сме тук догодина.“

Шведът се намира на трета позиция през този сезон в класирането при пилотите и признава, че любовта му към суперкар категорията все още не е отминала.

„Това което няма да се промени е моята любов към тези коли. Когато седна зад волана им и изляза на трасето, се наслаждавам на всеки един момент защото това са най-добрите коли. Разбира се и битките са също доста интересни.

„Всички са тук за да спечелят, но разбира се има само един победител, а аз не обичам да губя. Затова ще се борим до последното състезание за сезона.“

В сервизният парк на Лохеак преди няколко дни от отборът му разкриха, че продават четири броя от техните суперкар шасита на Ауди S1 и поканиха всички отбори да разгледат колите.

S1 бегачките ще бъдат продадени посредством търг в eBay, който ще приключи на специално събитие на живо в германският кръг от шампионата на пистата Естеринг на 29-ти Септември. Колите се продават по отделно, докато шампионският автомобил на Екстрьом ще остане негова собственост.

„Да продадем всичките коли е трудна задача, затова моята кола не се продава. Не съм женен затова тя е моята жена – допълва шеговито той. – Ако продължим в шампионата определено ще трябва да създадем нова кола, но точно тази смятам да задържа защото имам прекалено ценни моменти с нея.“

Редом до новината на отборът на Екстрьом във Франция на специална пресконференция от Пежо-Хансен също разкриха своята несигурност за продължение догодина.

„Не знаем как изглежда още бъдещето, но ако продължим до края на сезона определено ще се опитаме да развием нещо ново през зимата – разкрива Кенет Хансен. – Трудно е да кажем върху какво ще работим.“

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3315 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]