Отборите от WRC искат спешни промени по хомологацията на Rally1 автомобилите

Себастиен Льоб - рали Португалия
Снимки: RedBull Content Pool

Отборите от световния рали шампионат (WRC) и техните пилоти стартираха кампания за прилагане на натиск върху ФИА за промяна на хомологацията на Rally1 автомобилите поради „опасната“ ситуация с повишените температури в купетата на рали „Португалия“.

Причината зад тази притеснителна за отборите и техните екипажи ситуация се дължи на начина на позициониране на тунела на изпускателната система на автомобилите, който преминава буквално под краката на навигаторите и се извежда в страни на задната броня.

Снимка показваща начина по който преминава под купето изпускателната система на Puma Rally1

Според временно изпълняващия длъжността шеф на Hyundai Motorsport Жулиан Монсет проблема е толкова голям, че има вероятност техните екипажите да не вземат участие в рали „Сарафи“ поради високите температури в Кения.

„Физически можех да си върша работата, но като цяло не се чувствах удобно в колата – коментира Крейг Брийн пред Dirtfish. – Казано честно нещата са много зле. На моменти си мислих, че съм спукал гума поради миризмата на каучук, а то се оказа, че това са били подметките на маратонките на Пол, които са се стопявали от топлината. В етапа Амаранте той дори трябваше да си вдига краката във въздуха на няколко пъти за да не ги подпали.

Причината за да не бъде открит по-рано този проблем се крие в това, че отборите няма как да симулират напълно условията по време на рали като „Португалия“. Въпреки, че още през месец октомври от Hyundai Motorsport се оказва, че са повдигнали въпроса към ФИА.

Ние критикуваме този аспект още от самото създаване на тези автомобили – разяснява Тиери Ньовил.Това засяга най-вече навигаторите, които буквално стоят до ауспуха и всичко се нагрява много бързо. Мисля, че видях От да има сериозни проблеми с това в петъчния ден в Португалия. Ние също имахме проблеми при следобедните минавания.

От години искаме да върнат фолираните прозорци понеже дори и без да се движим в купето температурата достига до 65-70 градуса.“

Шефът на Toyota Gazoo Racing Яри-Мати Латвала смята за възможно решение внедряването на климатична система в автомобилите с която да се борят срещу високите температури в ралита като „Португалия“, „Сафари“ и „Сардиния“.

Подобно решение не за пръв път бихме видели в световния рали шампионат. В миналото от Peugeot са разполагали с климатична система в своето 206 WRC за най-горещите ралита в календара.

Това е мое лично мнение – разяснява Латвала. – Ако имаме климатична система то това би било някакво решение на проблема. Със сигурност обаче тази система трябва да е идентична за всички отбори. За Сардиния със сигурност трябва да се измисли някакво временно решение.“

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3163 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]