Отборите искат промени в рали Австралия

Организаторите на рали „Австралия“ са под натиск да преместят надпреварата си от Кофс Харбър за последният кръг от WRC шампионата.

Въпреки увеличеният брой на зрителите отборите и промоутъра на WRC са поискали организаторите да представят ново рали за 2019.

„Да, през тази година видяхме повече зрители в сервизният парк – коментира Ален Пенасе, един от главните отговорници в програмата на Хюндай Моторспорт. – но все още има доста път, който трябва да се извърви.

„Преди двадесет години рали „Австралия“ бе най-доброто рали на света. Тогавашният директор Гари Конъли, ни запозна за пръв път със супер специалните етапи и много други иновативни идеи в град Перт.

„Защо не може да се върнем отново в Перт? По-близо е до Европа и е град с население от 1.5 милиона души. Не знам колко души живеят в Кофс Харбър, но със сигурност не са толкова.“

Настоящият директор на рали „Австралия“ Бен Рейнсфорд заяви, че ще бъде трудно да се организира състезание в Перт понеже вече са оценени австралийските етапи, като прекалено отдалечени от градските околности. Той също така разясни, че преместването на ралито на юг от Сидни е вероятно да ги сблъска с нежелани проблеми.

„Искаме WRC да остане в Австралия, затова ще се вслушам в някой мнения – коментира Рейнсфорд. – За сега имаме сделка за догодина да продължаваме да сме тук, но всичко може да се случи в бъдеще в зависимост от финансирането на местната власт на  Нов Южен Уелс.“

Оливие Циесла също даде своят коментар, като той заяви, че няма нищо против Кофс Харбър и неговото население от 70 хиляди души, но определено иска да вижда по-голям брой публика.

„Австралия е важна за WRC – разясни Циесла. – Те са едни от най-добрите организатори и допринасят за въвличането на още един континент в шампионата.

„Кофс ни дава всичко от което имаме нужда от спортна гледна точка и получаваме винаги добро отношение от страна на феновете. Не е тайна, че бихме искали да има повече публика. Броят на публиката тук е ограничаващият фактор.“

Рали директорът на ФИА Ярмо Махонен, от своя страна по друг начин разчете условията на рали „Австралия“.

„ Плюсът на това рали е, че е много сигурно поради малкият брой публика по трасетата – коментира Махонен. –  Аз съм против това рали да е последен кръг от шампионата. Рали „Австралия“ има перфектно отразяване в социалните мрежи, но не е достатъчно.

„Нека бъдем честни. Ние сме европейско базиран спорт и трябва сезонът да завърши в тази времева зона.“

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3251 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]