Отборите от WRC планират бойкот ако Сардиния продължава да е в календара

Отборите от световния рали шампионат се срещнаха в сервизния парк на рали „Сардиния“ в Алгеро, за да подготвят специално писмо адресирано до президента на ФИА Жан Тод.

Основната причина за написването на това писмо е, че отборите смятат за нелогично да продължават да идват на острова поради логистични и промотърски причини, които значително обезценяват стойността на надрепварата. Отборите имат подобни съображения и за друга надпревара провеждана на остров, рали „Кросика“.

Според редица журналисти, през тази година посещаемостта в сервизния парк отново е била изключително слаба.

„Според мен трябва да сме насочили в места на който има повече популация – коментира Томи Макинен, за английското издание Аутоспорт. – Населението тук е много малко и има доста други неща за правене. Самолетните полети, както и логистиката е прекалено сложна.“

Италиянския кръг от шампионата се премести на острова, след като през 2004 състезанието се премести от асфалтовите етапи на Санремо.

Първоначалната идея на организаторите е да се възползват от набиращото популярност рали „Costa Smeralda“, както и от добрата изграден инфраструктура. Обаче фенове и отбори не бяха на същото мнение и през 2014 ралито бе преместено от другата страна на острова в Алгеро.

За сега няма официалне коментар от страна на италианските организатори, но източник на Аутоспорт е заяви че, през 2019 ще продължи да бъде надпреварата в Алгеро, а 2020 ще бъде сменена локацията на надпреварата.

От друга страна организаторите на надпреварата натискат ФИА да сменят своите дати за септември.

Подобни проблеми присъстват и с рали „Корсика“. Във френския остров живеят 330 000 жители, а на съседния остров Сардиния 1.6 милиона души.

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]