Оставаме ли без юбилейното рали Стари Столици, това ли е краят на рали сезона?

Снимки: Мартин Нацев

За огромно съжаление на фенове и състезатели по всичко сочи че, едно от най-емблематичните и стари ралита у нас рали „Стари Столици“ – няма да се проведен.

През тази година шуменското рали трябваше да празнува своя 50-ти юбилей и с гордост да се похвали че, е единственото рали у нас, което никога не е променяло името си и не е прексъвано. Уви, обстоятелствата ще ни лишат от този дългоочакван празник, като една 50 годишна традиция ще бъде прекратена.

Реалната причината за това се дължи на войната между АФБ и БФАС ( Автомобилната версия на „Игра на Тронове“), която удари с покъртителни мащаби Шумен. Един град дишащ и живееш за автомобилните спортове, бе разцепен на две, като резултата е в 100 процентов ущърб на любимият ни спорт.

След като дългогодишните организатори от АСК „Стари Столици“, отправиха официална молба до АФБ да „снемат от календара Вашата федерация рали „Стари Столици“ (вижте документа и причината за молбата), от новата федерация „дадоха“ състезанието на друг организатор в лицето на АСК „Бултранс Рали Тим“, като в същото време (фигуративно казано) от АСК „Стари Столици“ изпращат писмо и до община Шумен заявявайки че: „не са в състояние да организират надпреварата с оглед забраната по законът за физическото възпитание и спорта за провеждане на състезания от клубове, които не членуват в определената легитимна от министъра федерация“ (вижте оригиналното писмо от тук). Ние от наша страна не можем да потвърдим дали е имало изпратени други документи до самата община от двата отбора и каква е била официалната и неофициалната комуникация, освен публикуваната в официалните страници на БФАС и АФБ.

Така всичко остана в ръцете на АСК „Бултранс Рали Тим“, които до последно се очакваше че, ще го организират. Публикувайки неофициално часовият график на надпреварата и променяйки датата и на 31-ви август и 1-ви септември, те затвърдиха своето желание и възможност да организират надпреварата. Това изпрати топката в ръцете на съорганизатора на надпреварата а именно община Шумен, която финансира състезанието. От там се очакваше решение дали рали „Стари Столици“ ще го бъде или не, казано на жаргон.

Само преди няколко часа от 6tv.bg публикуваха материал (вижте го тук), в който става ясен и крайният резултат.

От община Шумен, отказват да бъдат съорганизатор на на състезанието, както и да съфинансират неговото провеждане. (вижте и писмото пубилкувано на страницата на 6tv.bg).

Писмото от кмета на община Шумен г-н Любомир Христо до представителите на двете АСК публикувано на страницата на 6tv.bg

Въпреки това, те нямат възражения на територията на общината да бъде проведено автомобилно състезание след предварително представяне от странана организатора разрешение (виза), регламент, маршрут, програма и часови график на скоростните етапи за допълнително съгласуване с общинска администрация.

Това означава че, топката отново е в ръцете на АСК „Бултранс Рали Тим“, които вероятно няма да могат да намерят нужните финансови средства за да организират рали „Стари Столици“ поради липсата на основният им спонсор и съорганизатор.

Във Фейсбук зам.-директорът на евентуалната надпревара Валери Балабанов-Барни заяви че, от АСК „Бултранс Рали Тим“ ще дадат официална пресконференция, на която предполагаме че, ще се очаква да бъде разяснена ситуацията от тяхна страна, както и да бъде изяснено бъдещото на шуменското рали.

Остават 2 кръга според календара на АФБ и един според календара на БФАС, а именно рали „Сърбия“ и рали „Бургас“, като по второто още няма яснота за това дали ще се проведе, като силно се надяваме родният ни рали шампионат да НЕ приключи с 3-4 ралита.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3294 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]