Организаторите на рали Ирландия с желание за кръг от WRC

AUTO - ERC IRELAND RALLY 2016

Организаторите на рали „Ирландия“ разкриха своето желание надпреварата да се завърне още през следващата година сред редицата на световният рали шампионат. Боби Уилис и неговият екип отговорен за организацията вече работи по осигуряването на бюджет, като освен това за догодина са решили ралито да преминава границата на северна Ирландия както преди години.

AUTO - ERC IRELAND RALLY 2016Рали „Ирландия“ е третото най-старо рали в света датирайки още от 1931 година, като за в момента е част от европейският рали шампионат. Ключът към успеха е организаторите да успеят да съберат бюджет с подкрепата на местните власти. В момента състезанието се финансира от министерството на туризма на Ирландия и по-точно от тяхната програма наречена „Разкрий Северна Ирландия“.

„Винаги сме имали добри отношения с правителството, но сега те са по-силни от всякога. Хората виждат предимствата които ралито може да допринесе за северно ирландската икономика – и не говорим само за 40-те милиона души които го гледат по телевизията. Това което трябва да направим е да вземем тази подкрепа и да я превърнем във финансова, което според мен ще ни превърне в един доста силен кандидат за кръг от WRС“, заяви за местно издание Боби Уилис, главен виновник за организирането на състезанието.

AUTO - ERC IRELAND RALLY 2016

„ Да върнем WRC на острова е мечтата на целият ни екип, това е каймакът, също смятам че можем да направим повече от едно издание в шампионата и то на изключително професионално ниво. Да преминем границата е възможно и го имаме заложено за в бъдеще. Няма да разкривам нищо още, но със сигурност ирландското правителство трябва да ни финансира“, заключи Уилис.

WRC+Rally+Ireland+2007+Leg+2+aypd0DQ28hexВъпреки желанието на Боби Уилис остава сложността да се намери място на рали „Ирландия“ в календара, особено след като се намира в съседство с рали „Уелс“ което вероятно ще превърне двете мероприятия в конкуренти.  За последно световният рали шампионат бе в Ирландия през 2007 и 2009, като победител и през двете издания бе Себастиан Льоб.

„Ако състезанието премине границата благодарение на правителството- както се случи с Уелс- съм почти убеден че няма да бъде незабелязано. Ясно е обаче че, пазарът не е толкова голям както и в други кръгове в Европа, но историята на надпреварата е огромна.  Това са фактори, които със сигурност ще приковат вниманието на Жан Тод“, коментира пред Аутоспорт член на ФИА.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3314 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]