Организаторите на Ипър заплашват да напуснат ERC, ако не бъдат направени промени

AUTO - ERC YPRES RALLY 2016

Организаторите на рали „Ипър“ е вероятно да не продължат да бъдат част от шампионата, след като по техни думи ERC върви в „обратна посока“. Мениджърът на състезанието Ален Пенасе заяви че, е разочарован от заявките и логистиката на календара. Ако и двата проблема не се решат за догодина, Пенасе е твърдо решен да напуснат ERC.

0024391l„Ние сме доста разочаровани от ERC, всичко е тръгнало назад“, заявява Пенасе. „ Имаш много пилоти на аматьорско ниво, което е добре, но вече няма водещи отбори. На нас са ни нужни Skoda и Peugeot Sport. Ако се направи нещо по този въпрос, ситуацията ще се промени коренно.

Три от първите четири кръга през този сезон се провеждат на острови!  Това със сигурност не са евтини дестинации, въпреки че организаторите подават ръка на състезателите. Ако караш  Гран Канария, колата ти както и поне двама от механиците ти трябва да стоят там поне три седмици. Същият е проблема и на азорските острови, изминава прекалено много време докато колите се върнат на континента закъснявайки за Ипър. Все пак тези хора се самофинансират.“

Координаторът на ERC Жан-Баптист Лей, твърдо отрече шампионатът да върви в обратна посока. Много хора в сервизния парк твърдят че,  IRC шампионатът бе доста по вълнуващ и благоприятен за заводски отбори от колкото настоящия формат на Евроспорт.

1773862-37474635-2560-1440„ Хората говорят много за IRC, серии които ние от Евроспорт ръководихме. Но тогава икономическия климат бе доста по-различен от сегашния и затова IRC е шампионата е мъртъв“, отговаря строго Лей. „ За разлика от самото начало на ERC, вече разполагаме с над 318 милиона телевизионни зрители и един доста здрав шампионат. Имаме най-добрите серии за млади пилоти на света, а момчетата участващи там са бъдещето на рали спорта. Относно кръговете, от WRC имат 14 кръга с които не можем да се застъпим. Ние разполагаме с десет кръга, което прави половината уикенди от годината. Много е трудно да се съчетае абсолютно всичко“, заключи Жан-Баптист Лей, който отговори и на нападките за изключително малкият на брой кръгове в ERC.

AUTO - ERC YPRES RALLY 2016

За Пенасе обаче, Европейският рали шампионат не е единствената опция. Белгиецът е вече в преговори с Бен Тейлър, промоутъра на британския рали шампионат (BRC). „ В Сардиния, пихме по кафе с Бен и започнахме да разговаряме за евентуалната възможност BRC да излезе от острова. Аз му заявих че, BRC шампионата е повече от добре дошъл в Ипър“, разказа Пенасе.

Междувременно Бен Тейлър е обмислил сериозно предложението, оставяйки вратите на рали „Ипър“ отворени за сезон 2017. „ Ние трябва да балансираме спортните и промоционални въпроси, както и да имаме в предвид бюджетите на състезателите. Но като цяло рали „Ипър“ е много престижно състезание и ако успеем да го направим със сигурност ще бъде едно доста вълнуващо състезание“, обясни Бен Тейлър, който се очаква да представи заедно със своя екип календара на BRC в края на месец Юли.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]