Оптимистична записка ли причини инцидентът на Танак, или непознаване на автомобила?

Източник: RaceViews

През миналия уикенд бяхме свидетели на една от най-зрелищните катастрофи в близката история на световния рали шампионат. Нейни автори са световните шампиони за 2019 Ойт Танак и Мартин Ярвеоя, а местоположенито рали „Монте-Карло“.

Случката се разгирава в четвъртият етап от надпревара при първото минаване през SS Clement-sur-Durance – Freissinieries, етап с дължина от 20.60 километра. Тук е мястото да споменем, че отсечката е нова и се характеризира с доста сериозно спускане след достигане до 1200 метра надморска височина.

Танак и Ярвеоя стартират втори по трасето, като пред тях са Теемо Сунинен и Ярмо Летинен зад волана на Fiesta WRC.

Инцидентът се случва при скорост около 180 км/ч, като за щастие екипажът е невредим. Днешните технологии за сигурност в WRC автомобилите определено си струват цената.

И така, всичко се случва малко след 9-тия километър на етапа, като Танак влиза в бърза секция с висока скорост в която се получава компресия и при високата скорост води автомобила до рязка промяна на неговият баланс.

Как обаче взимат тази секция другите екипажи?

При разглеждане на онборда на Теемо Сунинен виждаме, че той преминава през секцията с 160 км/ч, като при тази скорост финландецът трябваше да се бори с автомобила, който доста рязко тръгна странично. При Есапека Лапи скоростта от 155 км/ч се вижда, че е достатъчна за да бъде автомобилът му максимално стабилен. Себастиен Ожие и Елфин Еванс успяват да преминат със скорост от 160 км/ч, като дори автомобилът на Ожие също прави леко движение в страни.

Така хипотетично можем да предположим, че оптималната скорост за атакуване на този сегмент от етапа е 160 км/ч, скорост далеч от тази на Танак, който с цели 20 км/ч отгоре се опита да премине приключвайки с едно доста сериозно излитане и пътуване през дерето.

В крайна сметка вероятната причина е смесица от прекалено доверяване в автомобила плюс прекалено оптимистична записка.

Хубавото е обаче, че Танак И Ярвеоя успяха невредими да се приберат в къщи а от Hyundai определено знаят да правят здрави коли издържащи на удари над 30 пъти G.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3170 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]