Опитват се да спасяват рали Естония, очакват се още преговори

Малко след като публикувахме информацията за отменянето на рали „Естония“, от блогът на Dirtfish дадоха малко повече яснота по темата, покривайки и страната на естонската автомобилна федерация (EAU).

Янис Еал, който е член на EAU, е говорил с Dirtfish заявявайки, че е бил шокиран от новината за изгубването на най-голямото моторспорт събитие за Естония и също така иска да работи заедно с директора на надпреварата Урмо Ава, за да решат този проблем.

Отделно от това според Dirtfish бизнесменът Олег Грос, който е дългогодишен спонсор на Ойт Танак и на самото рали, е предложил да плати лично парите изискани от EAU за тяхната такса от 100 хиляди евро, но се оказа, че това не е достатъчно за да може да се спаси надпреварата.

Основният проблем  се оакзва, че е породен от новата политиката на таксуване на международни надпревари от страна на EAU, която възлиза на 4% от приходите, освен гореспоменатите 100 хиляди евро. Целта на тази такса е тези средства да се върнат във федерацията с цел развиване на млади пилоти.

„Имаме актуален договор с федерацията до 2023, който изпъляваме до последната запетая – коментира Урмо Ава. – Една от основните условности на този договор е да направим състезанието кръг от WRC, но тази допълнителна такса не е вписана в него.

„EAU не могат да използват позиция и правомощията си на национална федерация за да променят условия, които не са вписани в договора. И следователно са заявили пред държавата, че WRC вече не е приоритет за тях.

„Така ние губим финансирането от страна на държавата и спонсорите ни. Пред нас стоят две опции. Да се изправим срещу дръжавата или да отменим състезанието. А ние определено няма да се борим срещу правителството ни.

„Относно желанието на Олег Грос разбрахме един час след пресконференцията вчера, но това е прекалено късно. Чувствам се много разочарован от всичко това.“

Янис Еал от EAU също е доста разочарован от ситуацията:

„Казано честно, съм доста шокиран. Не мисля, че ситуацията е толкова черна или бяла. Аз и членовете на УС смятаме, че тази такса е честна, като тя се използва за финансиране на нашият спорт. Другите организатори на състезания се съгласиха с нея, а те не разчитат на държавна подкрепа.

„Това което ме изненадва е, че имаме решение на този проблема. Олег Грос е съгласен да плати таксата към нас. Не става ясна истинската причина да отменянето на състезанието.

„Срещал съм се с Урмо в едно телевизионно студио и смятам, че е добър човек. Всички сме наясно, колко голям труд стои зад рали „Естония“ и не мога да разбера защо не можем да постигнем единодушие. Определено бих искал да намериш решение на този проблем.“

Вероятно сагата по спасяването на рали „Естония“ ще продължи, затова ние от BGRallyHD ще следим ситуацията изкъсо.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]