Оливър Солберг ще участва с i20 WRC на Арктик рали Финландия

Оливър Солберг
Снимка: Грегори Ленорманд - FIA ERC

Оливър Солберг ще вземе участие в предстоящия втори кръг от световния рали шампионат зад волана на Hyundai i20 WRC. Синът на Петер Солберг от тази година е заводски пилот на корейския тим в WRC2, като още преди няколко месеца бе ясно, че той ще получи възможността да взима участия и зад волана на WRC автомобил.

Заедно със своя навигато Арън Джонсън 19 годишния пилот ще кара за клиентския отбор на Hyundai 2C Competition, с който взима участие Пиер-Люис Лубе. Още тази събота той ще направи и първите си тестове, като опитът му на рали Арктик от миналия месец, където завърши трети, определено би било фактор при дебютът му зад волана на WRC автомобил.

„Това е истинска мечта – коментира Солберг. – Като се замисля аз, се състезавам само от четири години и вече се намирам тук. Истинска мечта е, че ще дебютирам с WRC автомобил в световния рали шампионат. Снежните условия би трябвало да са постоянни, което е една добра основа за опознаването на новата за мен кола. Карал съм доста на сняг и познавам условията доста добре.

„Единствената ми цел в Лапландия е да натрупам опит. Искам да финиширам всеки един етап познавайки i20 WRC все по-добре. Същевременно искам да виждам и подобрения в минаванията ми.“

Андреа Адамо от своя страна уверява, че няма да има очаквания за топ класиране към Оливър Солберг.

„Определено бихме искали той да се представи на добро ниво, но няма да има натиск от наша страна – разяснява Адамо.- Това ще бъде един вид тест за него бивайки на върха на рали веригата. Той ще трябва да се аклиматизира най-вече към по-високите скоростти.

„Надявам се да го видим на финала на пауър етапа с усмивка на лицето. Това е основната цел.“

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3295 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]