Оливър Солберг триумфира в домашното ERC рали Скандинавия

Оливър Солберг и Елиът Едмънсън взеха победата в рали „Кралство Скандинавия“ с тотална доминация.

Бидейки зад волана на своето лично Polo GTI R5, 21-годишният пилот успя да задържи зад себе си лидера в шампионата Хейдън Падън (Hyundai i20 N Rally2) и записа третата си победа в ERC. На трето място завърши Мартинш Сеск (Skoda Fabia RS Rally2), който също запази шансовете си за битката за титлата след победите си в Полша и Латвия.

Николай Грязин (Skoda Fabia RS Rally2) и дебютантът в ERC Лаури Йона (Skoda Fabia RS Rally2) затварят челната петица.

Искам да кажа, че за да спечеля срещу Хейдън и другите, трябваше да атакувам през цялото време„, коментира Солберг, който имаше проблеми с хидравликата в петък. „Определено тази победа е една от най-добрите ми. Ок, спечелих рали „Швеция“, но това рали е наистина домашното за мен, след като живея на един час от етапите. Радвам се и за моя приятел Исак Рейерсен, който спечели в Junior ERC.“

Въпреки че Солберг спечели ралито, Падън бе този, който записа първата етапна победа в последния ден, успявайки да намали изоставането си на 7,4 секунди. След SS10 разликата между двамата намаля на 6,9 секунди. В следващата отсечка Солберг успя да отговори на темпото, въпреки че се оплака от липса на увереност.

В последната отсечка преди обедния сервиз, Падън се оплака от недозавиване и от доста по-песъчливата настилка. Това обаче помогна на Солберг, който записа време с 3 секунди по-добро от новозеландеца, като така двамата достигнаха до последния обеден сервиз на ралито с разлика от 10 секунди.

Следобед младият швед успя да запише две последователни етапни победи, добавяйки още 5 секунди към активите си. Една отсечка преди пауър етапа, Падън реши да не кара за победата, което позволи на Солберг да добави още време.

Мисля, че той осъзна, че няма да ме настигне и реши да отпусне газта„, коментира Солберг от своя страна във финала на предпоследната отсечка от ралито.

В пауър етапа най-бърз беше Хейдън Падън, който прибави 5 допълнителни бонус точки. Неговият аванс е от 34 точки след пет от осем кръга спрямо втория Мартинш Сескс.

Борещият се за третото място Франк Торе Ларсен изостана спрямо своя пряк съперник Мико Хейкила още в първата отсечка за деня. В следващия етап Ларесн, за съжаление, отпадна след доста впечатляваща високоскоростна катастрофа. Двамата с навигатора му Торстейн Ериксен са невредими, но техният автомобил не беше в състояние да продължи.

Намиращият се на временното пето място Николай Грязин (Skoda Fabia RS Rally2) изпусна своята позиция спрямо Мартинш Сескс (Skoda Fabia RS Rally2) в началото на деня. След инцидента на Торе Ларесен и спуканата гума на Мико Хейкила (Skoda Fabia Rally2 evo), руснакът получи реална възможност да се качи на подиума. Сескс обаче също имаше апетит за това място и успя да прескочи своя съперник, взимайки третото място с аванс от 3,3 секунди.

На пето място финишира Лаури Йона (Škoda Fabia RS Rally2), докато Филип Мареш (Škoda Fabia Rally2 evo) затваря челната шестица, следван от Матьо Францечи (Škoda Fabia Rally2 evo), който въпреки завъртането си успя да запази седмото място. Мадс Остберг е осми. Норвежецът имаше проблеми с липса на мощност в петък, което доведе до смяна на интеркулера на неговия Citroen C3 Rally2. В събота той впечатли феновете, като направи скок с дължина от 47 метра на известния „Колинс Крест“, побеждавайки рекорда на Ейвинд Бринилдсен с два метра.

Челната десетка на рали „Кралство Скандинавия“ се затваря от Андреа Мабелини (Škoda Fabia Rally2 evo) и Кале Густафсон (Ford Fiesta Rally2).

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3294 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]