Оливър Солберг пред Хейдън Падън след петъчния ден от рали Скандинавия

Оливър Солберг и Арън Джонсън (Škoda Fabia RS Rally2) са лидери след днешния петъчен ден от рали „Скандинавия“. Техният аванс обаче е от едва 3,3 секунди спрямо Хейдън Падън и Джон Кенард (Hyundai i20 N Rally2). На трето място се намират Мико Хейкила и Кристиян Темонен (Toyota GR Yaris Rally2), които изостават с 9,4 секунди зад кивитата.

Днешният първи същински ден от рали „Скандинавия“ започна с атака на Оливър Солберг, който успя да се изкачи с цели шест позиции до второто място, позиционирайки се на 0,1 секунди от лидера Хейдън Падън. Веднага във втората отсечка за деня Солберг младши прескочи своя конкурент и оглави класирането. До обедния сервиз шведът вече разполагаше с аванс от 1,4 секунди, но така и не успя да избяга на Падън.

Следобед Оливър Солберг отново стартира с атака, но Хейдън Падън успяваше да отговаря на темпото, поддържайки малка разлика до самия край на деня.

„Времената са много близки и всяка малка разлика е важна. В SS9 помислих, че съм ударил колата, но се оказа, че съм карал разпиляно в опит да избягвам камъните. Усещането за колата не беше добро, но въпреки това съм много впечатлен от близката битка, която имаме. Мисля, че настройките на колата ще са по-подходящи за утрешните етапи, където ще можем да натиснем,“ разясни Оливър Солберг.

Въпреки че не успя да си върне първата позиция, Хейдън Падън успешно поддържаше темпото на младия швед, което го остави в битката за победата.

„Опитвахме се да натиснем. Знаем, че когато настилката стане по-груба, колата започва да изостава. Затова се опитвахме през цялото време да не губим значително време. Етапите бяха тежки, но проблемът по-скоро бяха големите камъни, а не дълбоките коловози. Натискахме и се опитвахме да дадем добри резултати,“ коментира Хейдън Падън.

Намиращият се зад тях Мико Хейкила се качи на третото място, след като успя да прескочи в SS6 Grönlund 2 Мартинс Сескс и Торе Франк Ларсен. Заедно със своя GR Yaris Rally2, Хейкила дори успя да запише и етапна победа в следобедните минавания.

Лидерът в шампионата Матю Франчески се намира на четвърта позиция. Французинът не започна надпреварата добре, след като изгаси своята Škoda Fabia RS Rally2 в първата отсечка от ралито. Днес той все пак успя да поддържа добро темпо и се намира на 4,2 секунди зад Хейкила. Челната петица се затваря от Мартинш Сескс, който се намира на 3,1 секунди зад Франчески.

Назад в класирането Мадс Остберг се намира на седма позиция зад Торе Гранк Ларсен. Зад тях на осмо и девето място са Исак Рейерсен, Мико Марчик и Ейвинд Бринилдсен.

Петер Солберг се намира на 19-та позиция с изоставане от почти три минути и половина спрямо своя син.

„Опитахме се да натискаме, беше забавно. Определено нямаме проблеми с колата, вината за представянето ни е в пилота. Тази кола спечели ралито през миналата година. Може би е време отново да се върна към карането на стария ми Escort“, обясни Солберг на финала на предпоследната отсечка за деня.

Утре на екипажите им предстоят 107 състезателни километра, разделени на четири специални етапа, които ще се карат на два пъти. Първата отсечка за деня е SS10 Ölme, която стартира в 07:35 часа. Родните зрители ще могат да наблюдават на живо по телевизия MaxSport 2 двете преминавания през SS Mölnbacka от 11:00 часа и 17:00 часа българско време.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3322 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]