Оливър Солберг повежда в дебютното си участие в ERC на рали Лиепая

Оливър Солберг

Седемнадесет годишния Оливър Солберг и навигаторът му Арън Джонсън поведоха след края на първият съботен ден на рали „Лиепая“ с аванс от 9.7 секунди пред Алексей Люкянук/Алекси Аранутов и Мартинш Сескс/Кристиян Коне.

Солберг, който е син на световният рали шампион за 2003 Петер Соблерг, оглави класирането от самото начало на надпреварата в едва първото си сядане зад волана на Polo R5 GTI на макадам.

Младокът, който е национален рали крос шампион и настоящ заводски пилот на Субару САЩ, взе четири от пет етапни победи, като единствено направи грешка в последният етап преди обедният серви, позволявайки на Люкянук да се доближи до него, но не задълго.

„Разтреперен съм, невероятно е – коментира емоционално Оливър Солберг. – Алексей винаги е бил един от мойте герои. Изгледал съм всичките му онборди, за мен е една сбъдната мечта възможността да го победия. Почти ще се разплача – не знам, какво да кажа.“

Руската ракета започна своя първи ден в макадамовата надпревара доста внимателно, докато в SS3 не успя да се изкачи на втора позиция с изоставане от 3.8 секунди зад Солберг. В следобедните минавания Люкянук, не успя да отговори на темпото на тинейджъра, но не го остави и да избяга.

Впечатляващо бе и представянето на 19 годишният Сескс, който се намира на трета позиция показвайки едно изключително каране пред домашната си публика. Зад него на 11.6 секунди и четвърта позиция се намират Крис Инграм/Рос Уиток, които се надяват за по-добро представяне в неделя.

Челната петица се затваряше от синът на Тоши Арай – Хироки, но за съжаление японеца не успя да запали своят C3 R5 и получи наказание за закъсняване със седем минути при излизането от сервизен парк. Така лидерите в шампионата Лукаш Хабай/Даниел Думруски (Skoda Fabia R5) завършиха първият си ден от рали „Лиепая“ на пета позиция, въпреки грешката в SS4.

Филип Мареш, Александрос Тсоулофтас, Хироки Арай, Матияс Адиелсон, и Норберт Херцинг затварят челната десетка.

Рали „Лиепая“ приключва в неделя с осем специални етапа с дължина от 106 състезателни километра.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]