Оливър Солберг задава темпото в ERC рали Скандинавия

Оливър Солберг и Елиът Едмънсон (Volkswagen Polo GT R5) са лидерите след първия ден от рали „Скандинавия“. Шведско-английският екипаж води с аванс от 10,2 секунди след 106 състезателни километра в добре познатия от световния рали шампионат регион Вармланд.

21-годишният пилот, който е и в ролята на местния фаворит, прекара последните две седмици в подготовка на своя автомобил за това рали с двама свои приятели в сервиза на баща си.

Денят започна с атака на първото място от страна на лидера в шампионата Хейдън Падън. Кивито успя да поеме лидерската позиция още в първата отсечка, успявайки да задава темпото в доста калните и влажни условия на етапите. В третия етап обаче Оливър Солберг успя да отговори на темпото, излизайки на чело с аванс от 4,3 секунди и успявайки да разгадае сложните условия. До обедния сервиз кивито все пак успя да си върне няколко секунди от изоставането, като разликата между двамата бе 3,9 секунди.

Следобед Солберг успя да намери още повече скорост, като така спечели всичките четири специални етапа до края на деня.

Със сигурност разликата ни е много малка, но пък се намираме в добра позиция„, коментира Солберг младши, който имаше проблеми с хидравликата на своя автомобил при следобедните минавания. „Денят не беше лесен, въпреки че тези трасета са страхотни за каране.

Аз и двама мои добри приятели работихме неуморно в сервиза, за да подготвим колата. Бях в ролята на механик, което беше забавно, но ако нещо изпадне от колата, определено ще бъде по моя вина!

Каращият за италианския тим BRC Racing Хейдън Падън нямаше толкова динамичен ден, за разлика от Оливър Солберг.

Имаме добър аванс зад нас и трябва да го мениджираме„, коментира разликата си спрямо третия Франк Торе Ларсен Хейдън Падън. „Въпреки това не искам Оливър да избяга, затова утре ще се наложи да натискам.“

Третият Торе Ларсен, който прави своето първо участие от 2018-та насам в кръг от ERC, благодари на своите механици за това, че им се наложи да работят до 2 вечерта, за да напаснат и сменят горивната помпа на неговия Volkswagen Polo GTI R5.

На едва 0,8 секунди зад Ларсен се намира Мико Хейкила (Skoda Fabia Rally2 evo). Финландецът определено не беше доволен от избора си на гуми за сутрешните минавания, оплаквайки се от липсата на сцепление. Следобед той успя да се възстанови и се изкачи на четвъртата позиция, прескачайки петия Николай Грязин (Skoda Fabia RS Rally2) с 4,1 секунди.

Съботният и последен ден от ралито е с дължина от 76 състезателни километра, разделени на осем специални етапа. Денят ще започне с етапа Tomtem. Гвоздеят в маршрута е добре познатият от снежното рали „Швеция“ скок „Колинс Крест“, през който екипажите ще преминат два пъти.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3246 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]