Оливър Солберг взе победата на рали Лиепая

Оливър Солберг записа името си в историята, като най-младият победители в кръг от Европейския рали шампионат и при това в дебютното си участие на рали „Лиепая“.

17 годишният тинейджър, син на световния рали шампион за 2003 година Петер Солберг, поведе във високоскоростната надпревара още от самото начало зад волана на Polo GTI R5, записвайки най-добро време в 10 от 13 специални етапа заедно със своя навигатор Арън Джонсън.

В края на първият ден аванса на Солберг, пред втория Алексей Люкянук бе от 9.7 секунди. В неделя младокът просто увеличи разликата завършвайки ралито с преднина от 22.7 секунди пред доста по-опитния руснак.

„Това е най-големият ден от живота ми – коментира Солберг, който за пръв път сяда зад волана на Polo GTI R5 на макадам. – Никога не съм карал толкова добре, колкото сега. Не знам, какво да кажа. Беше перфектно рали. В предпоследната отсечка бя прекалено внимателен, карах дост атвърдо. После си помислих, че ще карам както карах през целият уикенд на пълна газ. Така спечелих и последната отсечка.“

Люкянук бе най-бърз в SS9 и SS12 зад волана на своя Citroen C3 R5, като в края на ралито си призна, че е бил под напрежение докато не прекоси финалното чк с оглед двете му отпадания от началото на сезона. Въпреки че, не успя да спечели Люкянук записа важни точки за шампионата.

Най-големият проблем за руската ракета обаче бяха двете глоби за превишена скорост наложени му от стюардите на състезанието, като едната е за превишаване на скоростта със 70 км/ч а другата е за превишаване с почти 80 км/ч. Общата стойност на глобите е от 5000 евро, като освен това той може да загуби правото си да шофира в Латвия.

Ето, какво сподели той в социалните мрежи, няколко часа след края на състезанието:

„Имаше доста въпроси към мен относно наказанието ми от страна на стюардите – коментира Люкянук. – Всеки, който се занимава с ралита знае, какво е да правиш бързи ремонти в прехода.

„Трябваше да спрем в прехода за да поправим спирачките. Педалът бе прекалено мек. Времето с което разполагахме за да се придвижим до следващата отсечка, бе доста малко с оглед това, че трябваше да заредим с гориво, да ни бъдат маркирани гумите и множеството ограничения на скоростта в населени места без жители. Ако ти се наложи да ремонтираш нещо, или просто да смениш гумите пристигането ти на време е доста трудно.

„Затова при второто минавание прекарахме 15 минути в това, да ремонтираме спирачките си, за което тряваше после да поддържаме средна скорост от 100 км/ч, за да може да пристигнем навреме. В бързината на места превиших скоростта, която бе следена от GPS. Затова получихме и наказанието си.

„Много се извиняваме за създалата се ситуация, но времето за придвижване не е достатъчно дори да си смениш гумите. Беше неделя сутрин, без никакъв трафик и затова решихме да караме по-бързо в преходе. Разбирам, че превишихме скоростта, но е трудно да си под напрежение.“

На трето място в генералното класиране завърши още един дебютант в ERC и ERC1 Junior Мартинш Сескс, който си подсигури място на подиума още в първото си участие зад волана на R5 автомобил. Младият лиепаец, покажа едно доста добро и постоянно темпо, доказвайки своят потенциал.

Крис Инграм трябваше да се справи със спукан радиатор на своята Skoda в предпоследната отсечка от ралито. Успешният ремонт в прехода, преди финалните състезателни километри, подсигури завършването му на четвърта позиция. Благодарение на представянето си в рали „Лиепая“, Инграм увеличи аванса си в ERC1 Junior и изостава с едва една точка от лидера в ERC шампионата Лукаш Хабай, който от своя страна завърши на пета позиция в домашната си надпревара.

В първото си участие за сезона Филип Мареш имаше безпроблемен уикенд, като така пилота на ACCR Czech Rally Team завърши на шеста позиция в генералното и на четвърта в ERC1 Junior. Двукратният шампиона в ERC Junior Мариян Гребел, записа едно доста добро представяне в неделния ден, като така се изкачи от 11-та на 7-ма позиция, задминавайки Хироки Арай в предпоследният етап от състезанието.

Арай завърши в първият си ден на рали „Лиепая“ на пета позиция, но в неделя получи наказание от над минута за закъснение при излизането си от сервизната зона. Причината: неговият C3 R5 просто не искаше да запали.

Ейвинд Бринилдсен и Матиас Адиелсон затварят челната десетка. В ERC2 победител е Ралф Сирманцис, докато Кен Торн взе победата в ERC3 и ERC3 Junior.

Следващата спирка на ERC е рали „Полша“ 28-30 Юни.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]