Окончателните решения на ФИА.

снимка: Грегор Рослон

До последно ФИА ни държа на „тръни“ за генералните промени в Световният шампионат и в рали спортът като цяло. Летяха множество предложения но реално, какво реши Международната автомобилна федерация за Световният рали Шампионат и за рали дисциплината прочетете по-долу.

Решения за WRC.

1. Стартовото нареждане ще се нареди по следният начин, с цел да се намалят тактическите игри на отборите и с цел да се привлече повече публика, което ще важи за асфалтовите и макадамови кръгове:

Ден1: Екипажите ще стартират  по ред на временното класиране в шампионатът.

Ден2: Обратно на временното класиране за ралито.

Ден3: Обратно на временното класиране за ралито.

2. Автомобилите които стартират по системата рали 2( супер рали), ще бъдат пускани след всички екипажи с приоритет P1 и P2.

3. С оглед на по-голяма гъвкавост към договорите на пилотите. За оборите няма да бъде задължително да заявяват един пилот за целият календар. Вместо това отборите ще бъдат задължени да заявят един пилот за минимум от 10 кръга от шампионатът.

4.С цел да има постоянство в кръговете ФИА реши че, всички промоутъри трябва да работят по следният формат:

Церемонялният старт да се провежда в Четвъртък. Всички ралита да завършват в Неделя, като последната отсечка да стартира около 12:00ч. централно Европейско време. Последната отсечка ще бъде преименувана на Power Stage, която не трябва да е по къса от 10км.

5.Всички екипажи които са регистрирани за участие в WRC, WRC2 и JWRC ще бъдат задължени да поставят цветни стикери на предното стъкло с цел промотиране на класът в които екипажът взима участие.

6. Промяна на датата за Рали Италия на 8-ми Юни.

Решения за рали автомобилният спорт.

1. Решението за промяна на класовете за които BG Rally HD вече писахме.

2.С оглед привличането на повече заводски отбори към Европейският рали шампионат, се създават купите FIA ERC Manufacturers’ Cup, FIA ERC Manufacturers’ Cup 2WD и FIA ERC Manufacturers’ Cup for Production Cars.

3.Свободните тренировки и квалификацията ще се провежда във всички макадамови и асфалтови ралита, следвайки същите разпоредби отнасящи се за стартовият ред на ралитата.

4. Въвежда се Европейски шампионат за младежи до 25 години с цел създаване на връзка с JWRC. Шампионатът е създаден да бъде финансово достъпен с автомобили от хомологацията R2. Той ще се състой от седем кръга, от които най-добрите постижения на сняг и макадам ще бъдат зачетени.

5. Европейската рали купа(ERC) ще бъде преименувана на European Rally Trophy (ERT)

и ред други промени касаещи шампионатът на Азия-Пасифик.

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]