Ойт Танак увеличи аванса си на рали Аржентина

Ойт Танак и Мартин Ярвеоя са лидерите в рали „Аржентина“ след края на вчерашния ден с аванс от 22.7 секунди. Дуото на Тойота бе безапелационна през целя следобед, като се възползва от спуканата гума на най-близките им преследвачи Андреас Микелсен/Андрес Яегер.

Прекарвайки почти цялата сутрин в битка за изкачване от девето място поради удар с камък, Танак успя изключително бързо да достигне временният лидер Микелсен, като дори успя да излезе начело след обедния супер специален етап.

Естонеца продължи атаката си и в следобедните минавания задавайки темпо, което никой от останалите не можеше да поддържа. Впечатляващ е и факта че, Танак стартира трети по трасето и условията са далеч от перфектните след като само два автомобила са минали преди него по прашните макадамови аржентински етапи.

„Доволен съм от днес – коментира Танак. – Натискахме доста здраво и нямаше да успея, ако нямах перфектното усещане за колата. Хубаво е че, направихме някой добри промени, които работят давайки ми увереност.

„За утре етапите са още по-бързи, което отговаря на нашата кола. През миналата година успях да запиша добри времена, затова се надяваме на добър резултат.“

За съжаление спуканата гума на Микелсен в Las Bajadas, го изпрати на осма позиция в генералното и го остави без резервна такава, което принуди норвежеца да кара на сигурно. До края на деня Микелсен успя да се изкачи в класирането с едва една позиция.

На второ място след края на вчерашния ден завърши екипажа на Крис Мийк/Пол Найджъл. Екипажа на Ситроен заложи на един доста по-умерен подход, което  за сега им подсигурява място на стълбичката.  Плътно зад тях на 5.9 секунди и 6.8 се намират Тиери Ньовил и Дани Сордо, които си спретнаха една интересна битка в края на деня.

Стартиращия пръв по трасето Себастиен Ожие изпадна на пета позиция, като Крейг Брийн все повече намалява изоставането си спрямо французина, като вече разликата между двамата е от 4.8 секунди.

„Деня мина добре за нас – разясни Ожие. – Нямаше какво да направя по-добре от към каране. Не сме правили никакви грешки и настина се опитах да натискам здраво. Танак направо лети и се справя много добре, но ние трябва да се борим за второто място.“

Есапека Лапи и Тиймо Сунинен също спукаха гума през следобедните минавания завършвайки деня на осма и десета позиция с Елфин Еванс между тях.

Надеждите на Яри-Мати Латвала да се завърне днес по рали 2 след счупеното окачване от SS3 за съжаление приключиха, след като от Тойота разкриха че, има повреда в двигателя.

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3322 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]