Ойт Танак с предупреждение за забрана за участие

Пилота на Hyundai Motorsport WRT Ойт Танак получи предупреждение за забрана за участие в кръг от шампионата. Причината за това решение на стюардите е затова че, естонецът е карал по джанта заради последната му спукана гума от края на SS10 до сервизния парк в Гап.

Танак заедно с Мартин Ярвеоя и тим мениджъра на Hyundai Motorsport Ален Пенасе са били привикани при стюардите малко след награждаването бивайки информирани за това предупреждение.

Както знаете естонския екипаж трябваше да отпадне, след като спука в два последователни етапа гума и нямаше налична допълнителна резервна със себе си.

В решението на стюардите се гласи, че Танак е в нарушение на член 34.1.5 от спортния правилник на WRC в който се гласи следното: „ В прехода между етапите, който е и публичен път, както и на старта на етап състезателния автомобил може да бъде задвижван само с четирите си движещи се свободно колела и гуми.

„Всеки един автомобил, който не отговаря на това правило ще се счита за отпаднал, като може да му бъде присъдено и допълнително наказание от стюардите.“

Танак за щастие се разминава само с предупреждение, че при повторна подобна ситуация ще му бъде наложена забрана за участие в кръг от WRC.

Не само Танак бе санкциониран през миналия уикенд. Себастиен Ожие, Мартейн Видаеге и Карлос дел Барио получиха глоби от по 400 евро заради незакопчани каски в специален етап.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2981 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]