Ойт Танак с поредна победа на рали Естония, Солберг младши отвя конкуренцията

Ойт Тана и Мартин Ярвеоя взеха победата в 9-тото рали „Естония“, кръг от европейския рали трофей и официален промо евент на световния рали шампионат.

Дуото на Тойота контролира състезанието още от самото начало записвайки седем от девет етапни победи и аванс от 33.4 секунди в края на съботния ден пред Андреас Микелсен/Андрес Яегер, които бяха небрандиран чисто бял Hyundai i20 WRC. В неделя Танак бе безапелационен и спечели всичките шест специални етапа, взимайки и победата в домашната си надпревара с аванс от 1:03.5 минути пред екипа на Hyundai.

„Беше хубав уикенд, видяхме много публика по трасетата – коментира Танак. – Определено естонците са една истинска рали нация и вярвам че, това състезание е достатъчно хубаво за да привлече топ производителите.“

Всички заводски отбори се възползваха от възможността да вземат участие, като по-голямата част от тях пристигнаха в Естония с идеята да се подготвят максимално добре за предстоящото рали „Финландия“. Естонското рали има доста сходни условия и конфигурация на етапите на легендарното високоскоростно макадамов рали.

На трето място с изоставане от 23.6 секунди зад Микелсен, завърши Есапека Лапи. Приоритета на финландеца определено бе да подготви себе си и своя Citroen C3 WRC максимално добре за рали „Финландия“. Това обаче не му попречи да бъде опасно близо до Микелсен, докато не се удари три етапа преди финала. За щастие на Лапи щетите бяха само върху една от гумите и той успя да продължи до финала.

„Етапите определено са по-бързи от тези удома – коментира финландското протеже на Citroen. – Настилката също е по-мека, но въпреки това успях да свикна със стила на каране при високоскоростни макадами отсечки.

Елфин Еванс затваря челната четворка, докато зад него завърши дебютиращият за Hyundai пилот Крейг Брийн. Естонската легенда Марко Мартин завърши на шесто място зад волана на актуалната WRC хомологация.

Една от големите новини на рали „Естония“ е уникалното преставяне на Оливър Солберг. Синът на Петер Солберг, буквално унищожи конкуренцията си в лицето на опитни пилоти като Тиймо Сунинен и Николай Грязин взимайки побредата в RC2. В края на надпреварата 17 годишният заводски пилот на Subaru USA завърши с аванс от над минута и половина зад волана на Polo GTI R5.

„Знаех че, това състезание ще бъде трудно, но от самото начало моято фокус бе изцяло върху карането ми без да гледам, какво се случва около мен – коментира Оливър. – Когато излязохме начело и започнахме да се откъсваме се концентрирах върху това да запазя аванса си и да контролирам разликата ми с екипажите зад нас.“

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]