Ойт Танак спечели рали Португалия, Ожие продължава да води в шампионата

Ойт Танак и Мартин Ярвеоя записаха своята втора поредна победа за сезон 2019 на рали „Португалия“. Това е и третата победа до сега през този сезон за Танак, което ги изпраща на втора позиция в битката за шампионата с изоставане от едва две точки от лидера Себастиен Ожие.

Заедно със своята Toyota естонеца завърши последният неделен ден с аванс от 15.9 секунди пред втория Тиери Ньовил. На трето място завърши Себастиен Ожиек, който се качва за шести път на подиума от седем изминали кръга.

„Това е една от най-трудните победа в моята кариера – коментира Танак. – Трябваше да се борим доста силно и да преодолеем някой проблеми. Преди да стартира уикенда знаех, че ще бъде тежко състезание. В петък не изгелждаше чак толкова тежко, докато не стартирахме в съботните следобедни минавания.“

С оглед редът на стартиране за следващият кръг, Танак жертва част от точките в пауър етапа намаляйки значително темпото си в последните километри преди финиша. Така естонеца „подари“ на Ожие пълният набор от бонус точки и шанса отново да е в ролята на чистач на рали „Сардиния“.

Крис Мийк започна деня с доста сериозни шансове за победата намирайки се на 2.4 секунди от своят съотборник. Надеждата за добро класиране се изпари за Мийк, след като се удари в дърво повреждайки окачването на своят Yaris в последният етап от ралито.

Отпадането на Мийк, изкачи Ньовил на втората позиция. С този си резултат белгиеца е едва на десет точки от Ожие  и на осем от Танак в битката за шампионата при пилотите.

Пилотите на M-Sport Тимо Сунинен и Елфин Еванс затварят челната петица. Те се възползваха от преобръщането през таван и в по-късен момент счупено окачване след удар с канавката на Есапека Лапи.

Победителият в WRC2 Pro Кале Ровампера записа най-доброто си представяне в кариерата записвайки шесто място в генералното класиране пред Яри-Мати Латвала.

Осмото място е за Ян Копецки, следван от победителя в WRC2 Пиер Льобет, Емил Бергквист и Хенинг Солберг.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3322 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]