Ойт Танак спечели Арктик рали Финландия, Кале Рованпера е лидера в шампионата

Снимки: Hyundai Motorsport, Toyota Gazoo Racing и wrc.com

Ойт Танак и Мартин Ярвеоя са победителите във втория кръг от световния рали шампионат „Арктик Рали Финландия“. Естонското дуо бе недостижимо през целия уикенд възползвайки се максимално от своята стартова позиция в петък, както и от определено подобреното представяне на i20 Coupe WRC на сняг.

„Първо, когато взимаш участие в изцяло ново състезание всичко винаги се развива по неочакван начин. Този уикенд дойдохме в страната на Toyota и очаквахме те да бъдат изключително силни. Напрежението бе налице и ние знаехме, че ще бъде изключително сложно да се борим с тях. В крайна сметка успяхме да запишем един силен уикенд с една единствена грешка.

„Мястото също е невероятно, това определено е едно от най-добрите места са организиране на зимно рали. Смятам, че при второ участие тук ще се насладим на състезанието далеч повече, особенно когато сме наясно с това какво да очакваме“, коментира Танак на стоп финала на последната отсечка, където и записа четвъртото най-добро време разминавайки се с пълния набор от допълнителни точки.

На второ място в снежното рали завършиха Кале Рованпера и Йоне Халтунен, които бяха изключително бързи през целия уикенд. За съжаление след няколко грешки и една идея по-бавното си темпо не успяха да притеснят Танак и Ярвеоя. Те все пак успяха да ударжат на атаките от далеч по-опитните си съперници и благодарение на етапната си победа в пауър етапа те са и лидерите в световния рали шампионат с 39 точки в своя актив.

Тиери Ньовил и Мартен Видаеге завършиха „Арктик рали Финландия“ на трето място, като не им достигнаха едва 2,3 секунди от това да изпреварят Рованпера/Халтунен. Те записаха и третото най-добро време в пауър етапа, като така се намират на второ място в битката за титлата на 4 точки зад младежите на Toyota.

Въпреки затрудненията на Ньовил да разбира записките на Видаеге и трудностите с чистенето заради стартовата си позиция, те определено направиха едно страхотно рали постигайки и важен резултат за Hyundai в битката им за шампионата при производителите.

На 32,8 секунди зад Ньовил/Видаеге завършвайки на четвърта позиция са Крейг Брийн и Пол Нейгъл, които бяха изключително близо до темпото на лидерите, но не успяха да се преборят с тях.

Челната петица се затваря от втория най-бърз екипаж на Toyota Елфин Еванс и Скот Мартин, които определено не очакваха такова развитие на сняг, където са показвали доста добра скорост през последните сезони. Те завършват състезанието с изоставане от 8,9 секунди зад Брийн и Нейгъл. Такамото Катцута и Даниел Барите са шести на едва 1,2 секунди пред Оливър Солберг и Себастиан Маршал, които направиха едно впечатляващо представяне.

Младия Солберг показа сериозна скорост на сняг правейки повече от впечатляващ дебют зад волана на WRC автомобил. Той имаше редица проблеми през уикенда и дори преди него, но успя да ги превъзмогне и да запише важне първи резултат.

Осмото и девето място останаха бетонирани за екипажите на M-Sport, които през целия уикенд бяха в ролята на наблюдатели без да се намесят сериозно в биката за челната петица.

Във WRC2 и WRC3 битките също бяха изключително интересни през целия уикенд. Есапека Лапи успя да попари мисията на Андреас Микелсен в това да бъде най-бързия пилот зад волана на Rally2/R5 автомобил побеждавайки норвежеца с вече спряното от разработване от Volkswagen Polo GTI R5.

Лапи печели WRC2 категорията с аванс от 47,7 секунди пред Микелсен, докато трети е Николай Грязин. Победата в WRC3 се реши буквално в последната отсечка и въпреки сериозната атака от страна на Егон Каур победата е за Теему Асунмаа с аванс от едва 4,2 секунди. Третото място е за Мико Хейкила.

Следващия трети кръг от световния рали шампионат също е едно изцяло ново състезание. Добре познатото на българските фенове и пилоти рали „Хърватска“ (22-24 април) се слави, като едно от най-добрите асфалтови ралита в Европа.

 Последното участие на български екипаж в това рали е през 2014-та, когато Крум Дончев и Петър Йорданов завършиха на трето място в сезонът в който се сдобиха с титлата в ЕРТ.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3163 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]