Ойт Танак се устремява към победата след драма за Тимо Сунинен

Ойт Танак и Райго Молдер успяха да поемат лидерството на рали „Швеция“ с аванс от 54.5 секунди след края на съботния вчерашен ден. Така пилота на Тойота ще започне последните днешни няколко километра с огромен аванс пред една изключително люта битка за втората и трета позиции.

За съжаление в битката за челната тройка вече не присъства младата надежда на М-Спорт Тимо Сунинен, който бе лидер след петъчния ден. Той изпадна от класирането след едно забиване в пряспа и след това удар в дърво, който повреди защитната клетка на Фиеста-та изваждайки го от надпреварата. 

Танак успя да се възползва от ситуацията и грешките на Сунинен излизайки начело с около 30 секунден аванс. Следобедните етапни победи за естонеца му помогнаха да увеличи преднината си.

„Вчера (петък) имахме трудната задача да стигнем до такава позиция – коментира Танак. – Днес успяхме да се справим без никакви проблеми. През следобедните минавания сцеплението се променяще на всеки завой и неможеше да се предвиди, какви са условията на трасето. За щастие утре ще можем да контролираме ситуацията, но това не означава че трябва да се отпускаме.“

Андреас Микелсен и Андрес Яегер се намираха на втора позиция бивайки най-бързият от четирите екипажа борещи се за втората позиция във вчерашния ден. Четирите екипажа буквално си разменяха позиците през цялото време, докато Есапека Лапи не направи една доста сериозна атака отмъквайки второто място от Микелсен.

Пилота на Ситроен, който има аванс от буквално 0.0 секунди пред Микелсен, направи сериозен прогрес през деня успявайки да се справи с един атакуващ Тиери Ньовил, който извади късмет след доста високоскоростно завъртане. Въпреки драматичния момент пилота на Хюндай изостава с едва 2.3 секунди зад Лапи и Микелсен.

На пета позиция вчера завърщи Елфин Еванс, който се оплакваше от презавиване на своята Фиеста. Това обаче не му попречи да изпусне битката за подиума, като изоставането му спрямо Ньовил е от 11.9 секунди.

Гористите етапи в покрайнините на Хагфорс бяха в перфектните условия за рали при сутрешните минавания. Но с увеличаване на температурата снегът умекна и през следобедните минавания стартирашите в челото играеха ролята на чистачи.

Крис Мийк и Себастиен Льоб завършиха вчерашния ден на шеста и седма позиции с разлика от 1.6 секунди в полза на пилота на Тойота. За съжаление двамата не успяха да влязат в челната петица, но за сметка на това няма да оставят отборите си без точки.

Понтус Тидеман и Ола Флоене са екипажа, който затваря челната осмица.

Себастиен Ожие и Маркус Грьонхол отнесоха и от по няколко минути наказание заради закъснение на ЧК, като те още продължават да се намират в дъното на класирането.

Лидера във WRC2 Оле Крисиян Вейби се намира на девета позиция в генералното класиране, като битката за победата в неговата категория още не е приключила. Най-близкият му преследвач е Яри Хутунен, който изостава с едва 12 секунди. На трета позиция и сериозно изоставане от битката за челото е Емил Линдхолм.

В WRC2 Pro класирането придоби изключително скучен вид с оглед драмите и битките в другите категории. Мадс Осберг вече има аванс от почти три минути и половина пред Кале Ровамера. Гъс Грийнсмит от своя страна изостава с почти от около минута зад младия финландец.

Днес на екипажте им предстоят последните три специални етапа с обща дължина от 51,31 състезателни километра. Две преминавания през Likenas следвани от преминаване през пауър етапа.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3295 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]