Ойт Танак повежда в рали Монте Карло, Ожие с проблеми

Ойт Танак и Мартин Ярвеоя са лидерите след днешния първи ден от рали „Монте Карло“ 2021. Екипажът на Hyundai Motorsport WRT записа най-добро време и в двата предвидени за днес специални етапа. На второ място зад тях са Кале Рованпера/Йоне Халтунен с изоставане от 3,3 секунди. Трети е екипажа на Елфин Еванс/Скот Мартин на 8,5 секунди зад лидерите.

Днешния ден спокойно можеше да се определи като сложен за всички екипажи. И двата етапа бяха изключително мокри, заледени и непредвидими, като голяма част от състезателите заложиха на сигурно. Ойт Танак се възползва максимално от ситуацията, като реши да атакува. Такава явно бе и стратегията на младия Кале Рованпера, който за пореден път впечатлява всички ни с добра скорост.

„Определено колата има повече стабилност от миналата година – коментира Танак. – Имам по-добре усещане. В само мокри условия гумите имат сцепление и като цяло се представят добре, но когато минеш през кал промяната в сцеплението е изключително голяма и рязка.“

Гумите със сигурност бяха сред най-дискутираните теми днес. Сравнително кратката възможност за подготовка на отборите с италианските гуми на Pirelli и липсата на шейкдаун допълнитено допринесоха за изпълнени с екшън първа два етапа.

Според някои пилоти новите гуми имат по-малко сцепление на мокри и снежни условия, но пък сцеплението се увеличава значително при по-бързо затопляне на асфалта.

Зад челното трио с изоставане от 7,5 секунди завърши Тиери Ньовил с новия си навигатор Мартин Видеге. Поради редица причини двамата едва днес седнаха за пръв път в i20 Coupe WRC справяйки се доста впечатляващо без да поемат излишни рискове. Освен първите си километри белгийското дуо имаше проблеми и с разговорното, което допълнително е затруднило екипажа. Самия Видеге призна, че му е било трудно във втория етап за деня, където условията бяха далеч по-лоши от първата отсечка.

Челната петица се затваря от Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия, които имаха проблеми със спирачната система на своя Yaris WRC.

„Както споменах и преди имам много малко опит с тези гуми и ми трябваше малко повече време за да свикна с тях – разясни Ожие. – Също така изведнъж по средата на етапа бях натиснал спирачката до дъно и колата не искаше да спира.

„Това определено беше страшна ситуация, като за щастие се изкачвахме и имах възможността да напомпам педала още няколко пъти преди да дойде спирането за завоя. От там нататък увереността ми спадна и през цялото време напомпвах спирачките.“

Днес имаше един човек, който определено бе решен да атакува още от самото начало. Това бе именно Теему Сунинен. Младия финландец бе най-бърз след първите два сектора на първата отсечка, но грешка го изпрати в канавката с няколко превъртания през таван. За щастие екипажът е невредин, но тяхната Fiesta WRC има щети по клетката и двамата няма да могат да продължат по системата рали 2.

„ Съжалявам за отбора, казано честно – коментира ситуацията Ричард Миленер, шеф на M-Sport. – Работихме много здраво през последните няколко седмици само за да дойдем тук, прекарахме четири дни в тестове и накрая това което получихме бе разочарование.

„Добре е да се поставят такива времена, но нашето желение бе колите ни да стигнат до финала. За съжаление дори не успяхме да завършим първата отсечка.“

Гас Грийсмит успя да оцелее днешния ден, но се намира на десета позиция зад пилотът на M-Sport в WRC2 Адриен Формо. Французина определено показва на какво е способен, като се намира на 8,9 секунди зад лидера Андрес Микелсен. Бившия заводски пилот на Hyundai показва класа в по-долната категория зад волана на Fabia Rally2, като завърши първия си ден на 10,5 секунди зад Пиер-Люис Лубе бивайки най-бързия пилот с Rally2 автомобил.

Шести пред Лубе е Дани Сордо, който се оплака от странни звуци в своя автомобил.

Снимки: Hyundai Motorsport, Toyota Gazoo Racing

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]