Ойт Танак поведе в Германия, Дани Попов 10-ти при Адамите

След една уникална победа във Финландия, преди три седмици, екипажа на Ойт Танак и Райго Молдер продължиха в същия дух и в Германия повеждайки в класирането след петъчния ден с аванс от 12.3 секунди пред Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия.

Естонския екипаж започна състезанието в четвъртък, като лидер докато в петък сутринта Ожие/Инграсия и Ньовил/Жилсул прескочиха дуото на Тойота, което изпитваше затруднения с баланса на своя Ярис WRC.

В последните пет етапа Танак успя да се върне в битката спечелвайки всеки един от тях, като така излезе на чело в класирането в края на деня.

“ Преди старта на ралито, нямах никаква представа, къде ще се намираме спрямо другите екипажи – коментира Танак.- Сутринта не беше перфектна, но времената ни не бяха лоши. Следобедните условия бяха доста трудни, но натиснахме здраво. Сен е труден съперник и определено няма да се даде без бой.“

След недоброто си представяне във Финландия, Ожие стартира в Германия с надеждата за добри резултати. Французина призна вчера, че не може да отговори на темпото на бившият си съотборник Танак, но въпреки това успя да изгради аванс от 15.1 секунди спрямо директният си съперник за титлата Тиери Ньовил.

Белгиеца започна вчерашния ден по доста убедителен начин, докато не получи теч в скоростната кутия, което го накара да хвърля постоянно по едно око в налягането до обедния сервиз. Там механиците на Хюндай смениха кутията. Следобед, Ньовил се оплакваше от липса на сцепление, което до някъде бе породено от излелият се дъжд на места по етапите.

Триото от екипажи изостава зад себе си една също толкова успорвана битка за мястото в топ пет между цели четири екипажа. Пилотите Елфин Еванс, Дани Сордо, Яри-Мати Латвала и Есапека Лапи си спретнаха една интересна борба.

Лапи пое първоначалната инициатива, но в края на деня Еванс прескочи другите трима нареждайки се на четвърта позиция с аванс от 1 секунда пред Латвала.

Дани Сордо затваря челната шестица с аванс от една десета пред Есапека Лапи.

Даниел Попов и Ангел Башкехайов завършиха вчерашния ден на десета позиция в Адам купата, като за съжаление последните два етапа от деня бяха отменени за тях, след инцидент с публиката от страна на друг екипаж.

„Завършихме първия ден от ADAC Rally! Първата отсечка след сервиза започна добре за нас, успяхме да затвърдим десетото място и се доближихме на малко над 3 секудни зад деветия – разясни Попов в своята Фейсбук страница. – Следващите два етапа бяха отложени за нас и нямахме шанса да се борим за по-предна позиция.

„Повече съжалявам обаче, че не успяхме да минем още по веднъж по тези отсечки. Доволни сме все пак, изпълнихме си плана за днес.
Утре започваме от нулата, тъй като събота и неделя се броят за втори кръг в купата.“

Днес за екипажите предстоят най-класическите етапи от рали „Германия“ с преминавания през тренировъчните танкови трасета Baumholder и класиката Panzerplate с дължина от 38.57 километра. Общата дължина на състезателните километри е 150 км.

Генерално класиране след петък :
1. O Tänak / M Järveoja EST Toyota Yaris 59min 22.6sec
2. S Ogier / J Ingrassia FRA Ford Fiesta + 12.3sec
3. T Neuville / N Gilsoul BEL Hyundai i20 + 27.4sec
4. E Evans / D Barritt GBR Ford Fiesta + 37.8sec
5. J-M Latvala / M Anttila FIN Toyota Yaris + 38.8sec
6. D Sordo / C Del Barrio ESP Hyundai i20 + 42.7sec

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]