Ойт Танак взе титлата, Ньовил спечели в Испания

Ойт Танак и Мартин Яревоя са новите световни рали шампиони постигайки това постижение един кръг преди края на сезона в рали „Каталуния“. Тиери Ньовил и Николас Жилсул от своя страна спечелиха ралито.

Ньовил се опита с всички сили да запази шансовете си в битката за титлата, но Танак бе безгрешен и тук , въпреки че завърши на втора позиция. Белгиецът пое лидерството още в събота, като успя да акумулира 17 секунден аванс пред намиращият се на второ място Дани Сордо. В последната отсечка от ралито в неделя, Танак направи много сериозна атака, което му позволи да прескочи испанеца и да вземе максималният брой бонус точки.

„Трудно е да подбера думите си в момент, като този – коментира Танак. – Нивото на напрежението през този уикенд бе изключително голямо. Това е била целта на животът ми. Знаех, че немога да си позволя нито една грешка, но в същото време трябваше да постигна и добър резултат. В началото ми беше трудно да се справя с напрежението, но в края на ралито някак си успях да се успокоя и да карам по нормалният за мен начин. Преминах през много неща през моята кариера и съм щастлив че, успях да постигна мечтата си.“

Титлата на Танак приключва една 15 годишна доминация на пилотите с име Себастиен, както и записва първата титла при пилотите с автомобил на Тойота от 25 години насам.

На четвърто място завърши Себастиен Льоб с изоставане от 6.3 секунди зад Дани Сордо, постижение което изключително много помогна на Хюндай в битката за титлата при конструкторите, която ще продължи и в Австралия.

Яри-Мати Латвала затваря челната петица с аванс от 14 секунди пред Елфин Еванс, който завърши пред съотборникът си Тиймо Сунинен.

Себастиен Ожие със сигурност би искал рали „Каталуня“ да бе само лош кошмар и за негово съжаление французина завърши на осма позиция и без титлата.

Мадс Остберг е девети, като взе победата във WRC2 Pro следван от победителя във WRC2 Ерик Камили, който затваря челната десетка.

Въпреки че титлата при пилотите е вече решена, в Австралия ще проследим също толкова важната битка за титлата при конструкторите. От Хюндай са на крачка от това да грабнат победата, но от Тойота определено ще има какво още да покажат.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]