Ожие увеличава аванса си спрямо Льоб до края на съботния ден от рали Монте Карло

Себастиен Ожие и Бенджамин Вейлас продължават да са лидерите в рали „Монте Карло“ и след края на днешните съботни минавания. Френското дуо има аванс от 21,1 секунди пред сънародниците си Себастиен Льоб/Исабел Галмиш. На трето място продължава да се намират Крейг Брийн/Пол Нейгъл, които наследиха третото място благодарение на грешка на Елфин Еванс/Скот Мартин при сутрешните минавания.

Последните два етапа от днешния ден започнаха с неочаквана атака от страна на Кале Рованпера, който записа своята първа етапна победа. Младия финландец най-накрая успя да се почувства комфортно в своя автомобил, като веднага след това успя да спечели и последния етап за деня. Все пак той се намира на четвърта позиция зад Крейг Брийн и пред Гас Грийнсмит.

При битката за челото Льоб бе по-бърз при първия от двата следобедни етапа побеждавайки Ожие със скромните 0,4 секунди. В последния етап деветкратния световен шампион не успя да отговори на темпото на Ожие, който увеличи преднината си от 5 на 21.1 секунди.

В края на деня се оказа, че Льоб се е опитал да надхитри Ожие при избора си на гуми, но сънародника му в последния момент е успял да промени избора си от зимни на сликове препокривайки стратегията на ветерана.

Вече сме малко далеч – коментира Льоб на финала. – Опитахме се, Ожие ни видя и в последния момент е сменил гумите си. Трудно беше със сликовете, като вероятността за грешка беше много голяма. Въпреки това все още сме тук.“

Ожие също призна, че е заложил на друга стратегия, но когато е видял избора на гуми на Льоб е решил да го покрие.

Планувах да тръгна със зимните гуми, защото това бе най-сигурния избор – разясни Ожие. – Видях, че Льоб ще кара със сликове и затова в последния момент смених гумите преди да изляза от зоната. Беше трудно за каране на места, но на сухото бе по-добре.“

Челната петица след края на днешния предпоследен ден от рали „Монте Карло“ се затваря от Гас Грийнсмит. Пилота на Ford M-Sport се възползва от проблемите на Ньовил с преден десен амортисьор, както и от излизането от пътя на Катцута изкачвайки се с цели две позиции напред.

Имащия проблеми с окачването Тиери Ньовил е последния пилот с WRC автомобил в челната десетка намирайки се на шесто място.

Лидер в класирането при Rally2 автомобилите е Андреас Микелсен, който въпреки спуканата гума в последния етап има аванс от 22,4 секунди пред дебютанта в рали „Монте Карло“ Ерик Цайс. На трето място се намира Грегор Мунстер с изоставане от над минута зад Микелсен.

Неделния и последен ден се състои от два специални етапа, които ще се карат по два пъти. Последния пауър етап Entrevaux е единствената отсечка от тазгодишния маршрут карана през 2021-ва.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2886 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]