Ожие с възможност да бъде дисквалифициран от рали „Мексико“

Световният шампион при пилотите Себастиен Ожие го грози евентуална дисквалификация след като от ФИА са пожелали да направят пълно изследване на скоростната кутия на неговият автомобил Форд Фиеста WRC.

Ожие завърши в рали „Мексико“ на втора позиция, като новината за преглеждане на неговата скоростна кутия от техническата комисия отговорна за състезанието се прие повече от нормално, още повече че не само неговият автомобил подлежа на такъв тип преглед.

Малко след като излезе бюлетинът дойде още едно официално съобщение което гласи, че скоростната кутия на автомобил с номер 1 ще бъде предоставена на ФИА за по-обстоен преглед.

От ФИА са потвърдили тази информация на английското издание Autosport, като също така са разяснили че, кутията е била запечатана и ще бъде изпратена в Женева за обстоен преглед от техническият комисар на ФИА Жером Токет. От страна на М-Спорт или Себастиен Ожие все още няма коментар по случая.

Стюардите от рали „Мексико“ се очаква да получат становище от Токет преди старта на рали „Корсика“, като следователно ако има нередности то класирането на състезанието ще бъде променено.

Източник на Autosport е допълнил, че Жером ще преглежда за допуски в компонентите, като е вероятно да се наложи да прегледа и други скоростни кутии за сравнение.

„Решението да се проведе това разследване се породило от липсата на време за да се прегледа напълно кутията или означава, че от отборът са се защитили доста остро и тази защита трябва да бъде разгледана отблизо“, коментира източникът на Autosport.

„С оглед наказанията ако автомобилът не отговаря на правилата, могат да варират от добавено наказателно време или дисквалификация.“

Ако Ожие бъде дисквалифициран, той ще загуби осемте точки аванс и ще изпадне на трета позиция зад Яри-Мати Латвала и От Танак.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3252 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]