Ожие с брутална атака увеличи аванса си след съботните сутрешни минавания

Монте Карло

Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия успяха да излетят напред с аванс от над минута спрямо преследвачите си след само два етапа днес.

Настоящите световни рали шампиони започнаха деня с 14.9 секунден аванс, но още в първият изключително труден етап за деня SS9 Agnieres-en-Devoluy-Corps успяха буквално да откажат своята конкуренция в лицето на От Танак и Райго Молдер от това да ги преследват.  Разбира се атаката на френският екипаж им донесе и счупена задна лява джанта на техният автомобил Форд Фиеста WRC.

„Сутринта преминахме през може би най-лошият етап в кариерата ми – коментира Ожие визирайки минаването през SS9 Agnieres-en-Devoluy-Corps. – Наблюдавай линиите по трасеи и дори видя Сордо забит в една канавка. За сега съм доволен, но очаквам минаването през този етап да е отново трудно.“

От Танак не успя да се справи добре в първия етап за деня, но в сравнително по-сухият SS10 записа етапна победа намалявайки изоставането си спрямо Ожие с 18 секунди. На входа на обедният сервиз естонецът се оплака, че неговият автомобил е с прекалено твърдо окачване, което вероятно го е отказало да натисне в SS9.  Разликата между Ожие и Танак след първите два етапа за деня е от 1 минута и 3 секунди в полза на французина.

„Нямаше как да натиснем – разясни Танак. – Има много малко места в които можеш да натиснеш и ако го направи определено ще излетиш от пътя на момента. Изглежда че, имаме проблеми с амортисьорите, които са прекалено твърди. Все едно карам картинг.“

Яри-Мати Латвала успя да се изскачи с две позиции от началото на деня, възползвайки се максимално от заснежените условия днес. Пилотът на Тойта започна деня с атака срещу Есапека Лапи успявайки да изпревари съотборникът си в битката за третата позиция. В допълнение с това дойде и новината за отпадането на Дани Сордо след излитане от трасето, което торпилира Латвала на третата позиция в генералното класиране и попари надеждите на Хюндай за добро представяне на „старата госпожа“.

Челната петица се затваря от Есапека Лапи и Крис Мийк. Пилотът на Ситроен изпитва затруднение да задържи Буфие зад себе си, като разликата между двамата е вече от 30 секунди.

Тиери Ньовил успя да се изкачи на осма позиция зад Елфин Еванс, докато Крейг Брийн и Ян Копецки затварят челната десетка.

В WRC2 Копецки продължава  да увеличава авансът си, като той вече е от почти десет минути спрямо Жуилаум де Мевиус. Кеви Абринг изгуби третата позиция след като спука радиаторът на своята Фиеста R5 в SS9. Трети в WRC2 е италианецът Еди Чезере.

Първият етап от следобедните минавания стартира в 12:57 българско време, а днес по RedBullTV ще можем да гледаме безплатно и на живо случващото се в SS12 St Leger Les Melezes – La Batie Neuve от 14:00 часа. (линк)

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]