Ожие поема челото на рали Монца след първата отсечка

Sebastien Ogier rally Monza
Снимки: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия взеха първата етапна победа в рали „Монца“ излизайки начело в класирането преди петъчния ден.

Дуото на Тойота записа с 0,5 секунди по-добро време от Тиери Ньовил и Николас Жилсул в 4,33 километровия етап Sottozero The Monza Legacy. Челната четворка се оглавява именно и от четирите екипажа претенденти за титлата, като след доста кратката отсечка те успяха да се съберат в разлика от 2,7 секунди.

Ойт Танак и Мартин Ярвеоя са трети с изоставане от 1,5 секунди спрямо Ньовил/Жилсул, докато лидерите в шампионата Елфин Еванс/Скот Мартин са на 0,7 секунди зад Танак/Ярвеоя.

„Както очаквахме и в шейкдауна сцеплението не бе достатъчно високо – коментира Себастиен Ожие. – Калната секция бе трудна поради нейното разораване от другите автомобили. Шейкдаунът за нас бе по-скоро да усетим колата в тези условия и да се опитаме да менажираме и гумите до някаква степен, понеже не разполагаме с достатъчен брой „бързи“ гуми.

„Относно първата отсечка от ралито, винаги съм доволен когато постигна добро време като това. Отсечката бе едва четири километра, което означава че има още доста дълъг път до края.“

След завъртането си в шейкдауна Елфин Еванс отново се размина на косъм и в първата отсечка, където почти пропусна един от разклоните.

„Бях малко внимателен, но ще трябва да вдигнем темпото през уикенда. Беше ключово да преминем през този етап“, разясни Еванс.

Кале Рованпера и Есапека Лапи затварят челната шестица, като Лапи също направи грешка на спирането на последния завой от етапа.

Даниел Барит редом до отпадналия Yaris WRC на Катцута

Най-големия губещ бе Такамото Катцута, който направи грешка и в опитът си да се върне в правилната траектория в един бавен завой заби своя Yaris WRC в стената. Това се случи на 2,3 километра от старта, като за съжаление на японеца от удара се повреди рейката на автомобила. Така Катцута трябваше да отпадне едва в първата отсечка от рали „Монца“.

В WRC2 лидер е победителя от ERC рали „Канарски Острови“ Адриян Фурмо, който води с 0,1 секунди пред Мадс Остберг. Ян Копецки е трети на 1,1 секунди от норвежеца докато Потус Тидеман е четвъртъ на 1,4 секунди от лидера.

Яри Хутунен е лидер след първата отсечка в WRC3 пред Андреас Микелсен с аванс от 0,7 секунди. Трети е Оливър Солберг на 0,9 секунди зад Микелсен.

Същинския старт на състезанието е в петък с етапи около и на пистата „Монца“. Две преминавания през Scorpion са следвани от преминавания през Cinturato за да приключат деня с Pzero Grand Prix на фарове. Повече информация за състезанието можете да намерите от тук.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3122 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]