Ожие поема лидерството в Уелс, след драма за Танак

Себастиен Ожие и Жулиен Инграся получиха възможността да се наслаждават на един много успешен предпоследен ден от рали „Уелс“, след като успяха да зе изкачат от пето-то място на първото в генералното класиране, след като Ойт Танак трябваше да паркира своя Ярис WRC, поради технически проблем.

Така естонеца, който водеше в надпреварата с аванс от над четиридесет секунди, намали сериозно шансовете си в борбата за титлата.

„Всичко се случваше добре през сутрешните минавания, просто трябваше да поддържаме високо темпо и добър ритъм – коментира Танак. За съжаление при второто минаване през “Sweet Lamb” по някакъв начин повредихме радиатора и трябваше да спрем. Днес ще трябва да вземем, колкото се може повече точки от пауър етапа, защото нямаме какво повече да губим.“

Проблемите на Танак, помогнаха на Ожие да поведе в класирането, но французина днес няма да има лукса да се отпусне, защото Яри-Мати Латвала се намира на 4.4 секунди правейки едно от най-добрите си представяния за сезона.

 

„Денят бе добър за нас, но да се намираме на чело след краят му е изненада за нас – разясни Ожие. –  Когато чух за Ойт, найстина го съжалих, защото той бе много по-бърз от всички ни през целия уикенд. Нямахме никакви проблеми през целия ден, но другите са много близо до нас и определено ще е трудно да си запазим позицията.“

Намиращият се на втора позиция Яри-Мати Латвала, бе перфектен през целия ден, но се оплакаваше от следобедното слънце, което според него му е коствало ценно време. На 7.4 секунди зад финландеца се намира неговия съотборник и сънародник Есапека Лапи. Младото протеже на Тойота успя много правилно да разчете вчерашните условия, които бяха и в двете възможни крайности.

Крейг Брийн също се намира изключително близо от челото, като само изостава с 1.7 секунди спрямо Лапи. Така челната четворка ще стартира деня с разлики побиращи се в 13.5 секунди спрямо Ожие.

Мадс Остберг не успя да сондира челото, като неговото изоставане спрямо съотборникът си Крейг Брийн е от 20.6 секунди. Хейдън Падън и един разочарован Тиери Ньовил са седми и осми, като днес всички очакват от Хюндай да подадат отборни заповеди с оглед нажежената битка в шампионата при пилотите.

Лидер в WRC2 продължава да е Кале Ровампера, който се намира на девета позиция в генералното класиране, следван от Понтус Тидеман на повече от минута. Гъс Грийнсмит е трети на 45.5 секунди спрямо Тидеман.

Днес на екипажите им предстоят само пет специални етапа със състезателна дължина от 55.64 км и ключовия пауър етап, който през тази година е променен за разлика от предходните издания.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3245 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]