Ожие повежда след един доста драматичен петъчен ден на рали Мексико

Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия са лидерите след първия същински състезателен ден от рали „Мексико“.

Дуото на Ситроен завърши деня с аванс от 14.8 секунди пред най-близките си преследвачи Елфин Еванс/Скот Мартин, в едни доста тежки условия и сериозна конкуренция от страна на Андреас Микелсен/Андрес Яегер и Дани Сордо/Карлос дел Барио.

Две етапни победи в началото на деня извадиха Микелсен в челото на класирането с аванс от 1.6 секунди пред Ожие. Норвежецът за съжаление отпадна близо до финиша при второто минаване през El Chocolate счупвайки окачването на неговият i20 WRC, след удар в камък.

Проблемите на Микелсен дадоха възможността на Дани Сордо да атакува Ожие за битката в челото, след като двамата се намираха на 1.9 секунди в полза на французина. Сордо, чието участие в Мексико е първото му за сезон 2019, нямаше възможността да атакува Ожие защото се наложи да паркира своят i20 WRC в страни от пътя след прехода на следващата отсечка, поради електрически проблеми.

С температури малко над 30 °C и надморска височина от над 2700 метра, превърна първият ден от рали „Мексико“ в истинско предизвикателство за човек и машина. Голяма част от екипажите има различни видове технически проблеми, докато Себастиен Ожие се размина само с една спукана гума.

„Денят ни бе почти перфектен – коментира Ожие. – Не ни беше лесно, стартирахме трети по трасето и сцеплението беше далеч от идеалното при първите минавания. Утре ще може да се възползваме от по-добрата си стартова позиция, но най-важната задача за нас е да се държим далеч от неприятности.“

Елфин Еванс бе един от малкото пилоти, които успяха да се опазят от сериозни грешки. Най-добре представящият се пилот на М-Спорт може и да се намира на 14.8 секунди от Ожие след края на деня, но ще трябва днес да се потруди за да избегне атаката на Крис Мийк, който завърши вчерашния ден на трета позиция с изоставане от едва 6.3 секунди.

Мийк имаше проблеми с прахуляка навлизащ в неговият Ярис WRC и трябваше да се пази от един летящ Ойт Танак. В крайна сметка Танак завърши дена на четвърта позиция с изоставане от 16 секунди зад Мийк.

Естонеца определено имаше затруднения с условията на трасето, както и проблеми със стартовата си позиция поради това че, е лидер в шампионата. Това го принуди да излезе в позицията на догонващ изкачвайки се с всеки един етап по-нагоре в класирането.

„Направих всичко възможно – разясни Танак в края на деня. – Имах добро усещане с колата, както и увереност да натискам. При следобедните минавания имахме няколко моменти. Стартовата ни позиция за утре ще промени нещата за нас понеже ще можем да се състезаваме при почти идентични условия с лидерите. Изоставането ни спрямо второто място не е много голяма и вярвам, че ще успеем да го достигнем.“

Есапека Лапи завърши деня на пета позиция с изоставане от 2 секунди спрямо Танак. Пилота на Ситроен се завъртя и изгуби своята позиция от Яри-Мати Латвала, който от своя страна отпадна  поради проблеми с алтернатора на своят Ярис WRC.

Тиери Ньовил също имаше сериозни затруднения. Той изгуби цели 45 секунди поради спукана гума. Така белгиецът завърши вчерашния ден на шеста позиция и с изоставане от една минут спрямо Ожие.

Днес на екипажите им предстои най-дългият ден от състезанието с по две преминавания през три специални етапа северно от Леон.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3245 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]