Ожие петкратен световен шампион, Еванс с първа победа в кариерата

Определено тазгодишното издание на рали „Уелс“ ще се запомни и най-вече заради петата поредна световна титла за екипажът на Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия и разбира се невероятното представяне на Елфин Еванс и Даниел Барит.

Ожие и неговият основен съперник за титлата Тиери Ньовил започнаха днешният ден на втора и трета позиция, като след първият етап за деня белгиецът излезе пред своят съперник. Така до самият пауър етап, който Ньовил спечели докато Ожие взе две бонус точки, които му бяха повече от достатъчни за да се коронова за пети пореден път.

Паралелно с титлата при пилотите М-Спорт записаха и своята първа титла, като частен отбор при производителите записвайки името си в историята на рали спорта.

Напред в класирането няма как да не споменем отново уникалното каране с което Елфин Еванс записа своята първа победа в WRC и то в домашната си надпревара, което буквално взриви уелската публика по трасетата. Въпреки, че не взе нито една етапна победа днес младият пилот счупи каръка, като първият жител на острова спечелил домашната WRC надпревара от Ричард Бърнс насам през 2000 година.

Битката между Ньовил и Ожие бе много близко следвана от Яри-Мати Латвала, Андреас Микелсен и другият претендент за титлата От Танак. Микелсен и Танак записаха етапни победи днес, като поддържаха интригата в битката за четвъртото място.  В крайна сметка Микелсен спечели тройната битка с аванс от 0.5 секунди спрямо Латвала, докато Танак изостана на 12 секунди от бъдещият си съотборник.

Челната десетка се затвори от Крис Мий, Хейдън Падън, Есапека Лапи и Дани Сордо. Безапелационен победител в WRC2 е Понтус Тидеман, следван от Ерик Камили и Том Кейв.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]