Ожие отново повежда след съботните сутрешни минавания на рали Монте Карло

Себастиен Ожие и Бенджамин Вейлас излязоха отново начело след края на днешните сутрешни минавания в тазгодишното 90-то издание на рали „Монте Карло“. Техния аванс е от 5,4 секунди пред Себастиен Льоб и Исабел Галмиш, докато на трето място след драма за Еванс/Мартин се намира дуото Крейг Брийн и Пол Нейгъл.

Днешния ден започна с труден избор на гуми за екипажите. Те трябваше да изградят такава стратегия, че да могат да са с подходящите гуми при стартирането си в третия изключително заснежен етап между Сайнт Жениез и Троа. Това доведе и до различни избори на гуми за голяма част от екипажите.

Елфин Еванс, който взе със себе си 4 бр. сликове мека смес и 2 бр. зимни гуми с шипове започна деня с етапна победа в първата отсечка. Той успя да навакса около четири секунди спрямо Ожие, който от своя страна също успя да намали изоставането си спрямо лидера Льоб на 6,5 секунди.

Във втория етап най-бърз бе Ожие, който тръгна от сервиза в Монте Карло с 3 бр. сликове мека смес, 1 бр. слик супер мека смес и 2 бр. зимни гуми с шипове залагайки на стратегия с крастостване на различните типове гуми. Това за малко да му изиграе лоша шега в третата отсечка между Сайнт Жениез и Троа разминавайки се на косъм да пропадне в пропаст.

Въпреки това Ожие успя да запише най-бързото време излизайки начело в класирането пред Себастиен Льоб. Деветкратния световен рали шампион заложи на 2 бр. сликове мека смес, 2 бр. сликове супер мека смес и 2 бр. зимни гуми със шипове. В етапа между Сайнт Жениез и Троа той избра да кръстоса сликовете си с гумите с шипове, което направи колата му доста трудна за управляване.

„Не е лесно да се кара с два слика и две гуми с шипове. Не е лесно да държиш колата права. Опитах се да натисна, но Ожие бе доста по-бърз“, коментира Льоб на финала на етапа.

Намиращите се на трето място Елфин Еванс и Себ Маршал за съжаление излетяха от пътя в третия етап за деня. За щастие автомобилът им не получи никакви видими повреди, но се намираха в сложна за измъкване ситуация. Позицията им накара организаторите да спрат етапа докато автомобилът им не бъде върнат на пътя.

Този малшанс за екипажа на Toyota дойде като добре дошъл за Крейг Брийн и Пол Нейгъл, които вече са напът да запишат първият си подиум за M-Sport през сезон 2022. Зад тях на 46,3 секунди се намират Тиери Ньовил и Мартейн Видаеге.

Дуото на Hyundai Motorsport отново имаше проблеми. Закъсняха за старта на втората отсечка, като получиха наказание от 10 секунди. После в етапа получиха повреда, която според думите на Ньовил колата е завивала само на едната страна. В SS11 двамата с Видаеге видимо успяха да разрешат частично проблемите си, но без наличието на обеден сервиз няма яснота дали ще успеят да стигнат до края на деня.

Назад в класирането От Танак и Мартин Ярвеоя също имат доста тежък ден. Те спукаха гума в SS10, а в SS11 се завъртяха спуквайки втора. За съжаление двамата нямаха резервна с която да я заменят и отпадат от тазгодишното издание на рали „Монте Карло“. Техните съотборници Оливър Солберг/Елиът Едмонсън също претърпяха излитане по-рано днес, но въпреки това се движат по етапите без предната броня на своя i20 N WRC.

По-късно стана ясно, че има вероятност Солберг да се откаже заради проблеми с очите му поради големият дим влизащ в купето.

Следобедните минавания стартират от 15:08 ч. българско време с втори минавания през последните два специални етапа.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3122 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]