Ожие обвини шефа на Хюндай в подмолни тактики

Лидерът в световния рали шампионат Себастиен Ожие обвини шефът на Hyundai Андреа Адамо в прекалено агресивни тактически решения на рали „Португалия“.

Поради проблеми с горивната система в два от трита Hyundai i20 WRC, тези на Себастиен Льоб и Дани Сордо, Адамо и неговият екип се възползва от ситуацията за да подсигури на третият им пилот Тиери Ньовил по-чисто трасе от това на преките му съперници.

В събота и неделя от Hyundai наредиха на Сордо и Льоб преднамерено да закаснеят за ЧК и да получат наказания, с които да се наредят точно след Ожие и преди Ньовил в редът на стартиране по етапите, подсигурявайки на белгиеца едно доста по-чисто трасе.

В пресконференция след състезанието в Матосинос, Ожие заяви че, няма проблеми с такъв вид тактически решения. Но веднага след това допълни:

„Днес определено сме късметлий, или по-скоро трябва да благодарим на един човек и това е Дани Сордо. Защото се оказва че, е имало решение за едни доста по подмолни тактически решения. За щастие на които, Содо е отказал.

„Получих информация, не от пилот а от собствен източник, че този велик джентълмен Андреа Адамо е помолил Сордо да спре в етапа и да стартира пред Мийк, давайки път на Ньовил. Това определено е подмолно.“

Според Ожие идеята е била предложена за осъществяване в неделя сутринта, за да може Ньовил да получи повече време за разпръскване на прахуляка от стартиралият пред него автомобил.

„Трябваше да е първата отсечка от тази сутрин – допълни Ожие. – В етапа, не знам точно къде, Сордо е трябвало да спре за да даде допълнителни четири минути на Ньовил за преминаване без прахуляк.“

Според пилота на Ситроен, тази тактика е щяла да навреди най-много на Крис Мийк, който е стартирал след Ньовил.

„Ок, но да продължиш да караш пред Крис, ти определено ще го прецакаш, защото той ще трябва да кара в доста голяма следа от прахуляк. А това е подло“, допълва Ожие в заключение.

Според редица английски журналисти Адамо е заявил че, няма да коментира „толкова долни обвинения“.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]